"Elk jaar sterven 5 miljoen dieren op Vlaamse wegen", pad grootste slachtoffer

Elk jaar sterven er maar liefst 5 miljoen dieren op onze Vlaamse wegen. Dat heeft Natuurpunt berekend op basis van de waarnemingen op de website dierenonderdewielen.be. De gewone pad is het grootste verkeersslachtoffer, gevolgd door de egel en de vos.

Vijf miljoen verkeersslachtoffers, dat komt overeen met 14.000 dieren per dag of één dier om de zes seconden. De website 'dierenonderdewielen.be' houdt het aantal waarnemingen bij van dieren die jaarlijks aangereden worden op onze wegen.

Het afgelopen jaar waren er 13.091 waarnemingen, maar Natuurpunt schat het aantal dieren dat effectief wordt aangereden veel hoger. "Niet alle aangereden dieren worden doorgegeven", zegt Annelies Jacobs van Natuurpunt. "Er zijn ook heel wat dieren die doodgereden worden en niet opgemerkt worden. Of kleine dieren, zoals muizen of egels, verdwijnen heel snel van de baan omdat aaseters profiteren van zo'n klein hapje langs de weg."

Niet alle aangereden dieren worden doorgegeven

Annelies Jacobs van Natuurpunt

Volgens Natuurpunt wordt uiteindelijk maar 1 op de 500 aanrijdingen met een dier officieel gemeld. Het is ook moeilijk te zeggen of er nu meer of minder dieren worden doodgereden dan de voorbij jaren. Het aantal officiële waarnemingen stijgt al enkele jaren, maar dat kan ook omdat de website een betere bekendheid krijgt. "Maar we kunnen wel stellen dat hoe meer auto's er zijn, hoe meer dieren worden aangereden", stelt Natuurpunt.

Pad is het grootste slachtoffer

Het grootste verkeersslachtoffer is de gewone pad. "Dat is een soort die in het voorjaar, wanneer het begint te regenen massaal naar zijn voortplantingspoel trekt", zegt Annelies Jacobs. "Ze lopen dan ook het risico om op allerlei baantjes overreden te worden. De egel staat jammer genoeg op een tweede plaats. Ook de vos wordt vaak gemeld, het is een soort die opvalt. Als je op de autostrade een lange rit maakt, kan het niet anders of je ziet ergens een dode vos liggen langs de baan."

Vlaams-Brabant en Antwerpen zijn koplopers

Vlaams-Brabant is samen met Antwerpen de provincie waar het vaakst dieren worden doodgereden. Dat heeft te maken met het dichte wegennet. "We hebben in Vlaanderen het meest dichte wegennet van heel Europa", zegt Annelies Jacobs. "Dat is er de laatste jaren niet op verbeterd. Naarmate er meer wegen bijkomen, neemt het risico natuurlijk toe dat er meer slachtoffers vallen onder de dieren." Natuurpunt vraagt ook om 's nachts extra voorzichtig te zijn op de baan en je snelheid aan te passen.

Naarmate er meer wegen bijkomen, neemt het risico toe dat er meer slachtoffers vallen onder de dieren

Annelies Jacobs van Natuurpunt

Top tien verkeersslachtoffers in Vlaams-Brabant

Gewone pad 627
Egel 227
Bruine kikker 215
Alpenwatersalamander 134
Steenmarter 108
Vos 93
Houtduif 86
Rode eekhoorn 82
Bruine rat 67
Haas 50

Meest gelezen