ImageGlobe

Glaasje op en met fiets rijden moet kunnen voor parlementslid Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Voor Open VLD mogen de straffen voor fietsers die enkele glazen alcohol hebben gedronken, veel minder streng worden. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Wie een paar glazen heeft gedronken, maar geen tekenen van dronkenschap vertoont, hoeft in een wetsvoorstel van Van Quickenborne niet te worden gestraft. Verkeersinstituut Vias vindt dat een totaal verkeerd signaal.

 Van Quickenborne vindt het een goede zaak dat mensen niet achter het stuur van hun auto kruipen als ze gedronken hebben. "Mijn wetsvoorstel sluit aan bij de hedendaagse realiteit", zegt Van Quickenborne. "Het gebeurt wel vaker dat mensen hun auto bewust thuis laten staan om bijvoorbeeld op café of op een feestje een paar pintjes te drinken.  Die mensen rijden dan met de fiets naar huis. Vandaag is het zo dat die fietsers even streng worden bestraft als automobilisten die een glas te veel op hebben. Ik vind dat je die fietsers anders moet behandelen. Fietsers die geïntoxiceerd zijn, maar niet dronken, zouden niet meer bestraft kunnen worden in mijn voorstel."

Volgens Van Quickenborne veroorzaakt een fietser met een paar glazen op, minder gevaar op de weg. “Zo’n fietser is in de eerste plaats een risico voor zichzelf”, reageert Van Quickenborne.

Een fietser die zwalpend over de weg rijdt, kan uiteraard niet

Vincent Van Quickenborne, politicus Open VLD

Toch benadrukt de politicus ook dat het niet de bedoeling is dat fietsers zoveel mogen drinken als ze willen. "Een fietser die zwalpend over de weg rijdt, kan uiteraard niet. Dat zal nog steeds een overtreding van de tweede graad blijven en een boete opleveren van 116 euro."

Het wetsvoorstel is ook niet geldig voor speed pedelecs en bromfietsen, daar blijven de regels dezelfde als voor autobestuurders. Elektrische fietsen worden wel gewoon als fietsen gezien.

Naar de prullenmand

Verkeersinstituut Vias is niet te vinden voor de versoepeling. "Dit voorstel is absoluut geen goed idee", zegt Stef Willems van Vias. "Als je het voorstel grondig leest, staat er eigenlijk: of je nu met 0,6 promille of 2 promille in het bloed rondfietst, het maakt niet uit, zolang je maar niet van je fiets valt. Enkel als je niet meer in staat bent om te fietsen zullen we je een boete geven. Dit voorstel helpt op geen enkele manier om de verkeersveiligheid te verbeteren en het mag voor ons dan ook direct de prullenmand in."

Of je nu bestuurder bent van een fiets of een wagen, de wet is voor iedereen gelijk

Stef Willems, verkeersinstituut Vias

Ook het idee dat een fietser alleen zichzelf in gevaar zou brengen onder invloed van alcohol, klopt niet volgens Willems: "Je kan als fietser wel degelijk andere weggebruikers in gevaar brengen. Als je bijvoorbeeld begint te zwalpen, kan je voor een wagen terecht komen en dat kan dan weer leiden tot meer gevaar als die auto moet uitwijken."

Het idee van Van Quickenborne om automobilisten en fietsers anders te behandelen kan ook niet op begrip rekenen bij Vias. "Of je nu bestuurder bent van een fiets of een wagen, de wet is voor iedereen gelijk", zegt Willems. "Je mag maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed hebben. We moeten daarin geen onderscheid maken. Het is trouwens zo dat zelfs bij lage alcoholwaarden in het bloed, je toch het evenwicht kan verliezen op de fiets. Als je dan ook nog weet dat 85 procent van de fietsers die in het ziekenhuis terecht komen een ongeval hebben gehad waar geen andere weggebruiker bij betrokken was, zie je dat dit geen goed idee is."

Onder de huidige wetgeving kan je als fietser nog steeds je rijbewijs verliezen als je betrapt wordt bij fietsen met te veel alcohol op. "Twee jaar geleden is de wetgeving wel al eens veranderd", zegt Willems. "Daarvoor werd het rijbewijs altijd ingetrokken, maar dat was niet helemaal eerlijk: mensen die geen rijbewijs hadden, konden het ook niet kwijtspelen. Maar nu kan de politierechter, bijvoorbeeld als iemand al eerder problemen had met rijden en alcohol, nog altijd beslissen om het rijbewijs in te trekken."

De boete die je riskeert door te rijden onder invloed van alcohol hangt af van het aantal promille in het bloed. Tussen 0,5 en 0,8 promille is de boete 179 euro,  tussen 0,8 en 1 promille is die 420 euro, tussen 1 en 1,2 promille is de boete 578 euro of naar de rechtbank. Tussen 1,2 en 1,5 promille bedraagt de boete 1.260 euro of naar de rechtbank.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met verkeerspsycholoog Ludo Kluppels uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen