Het Archief: een unieke online gids door het archief van de VRT en andere culturele organisaties

Vandaag wordt Het Archief gelanceerd, een online platform waarvoor het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) samengewerkt heeft met meer dan 100 partners uit de culturele wereld en de mediasector, waaronder de VRT.  Van de VRT alleen al is de informatie over meer dan een half miljoen video- en geluidsitems er al verzameld. 

Op hetarchief.be vindt u een overzicht van waar filmpjes en geluidsfragmenten in Vlaanderen te vinden zijn. Met één zoekopdracht krijgt u informatie over uw gekozen onderwerp uit de verschillende archieven.  Voor het eerst krijgt u ook online inzicht in wat er allemaal in het VRT-archief te vinden is. 

Het samenbrengen van alle metadata (extra informatie zoals naam en inhoud van een programma, uitzenddatum, trefwoorden, enzovoort) over een bepaald onderwerp is een eerste stap in een groter project. "Van de VRT staat alles erop wat nu al gedigitaliseerd en ontsloten is", legt Kathleen Bertrem, die de coördinatie VRT-VIAA doet, uit. 

De video- en geluidsitems zelf vindt u op dit moment echter online nog niet terug. "U ziet enkel de beschrijving en de titels.  Het materiaal bekijken en beluisteren kan nog niet omdat het meestal ook auteursrechtelijk beschermd is. Maar voordien was er niets en kon u ook niet zien wat er in het VRT-archief terug te vinden was. Nu is er dit platform, daar zijn we heel blij mee en iedereen kan er al in op zoek gaan." 

In een tweede fase is het de bedoeling dat items wel meteen te beluisteren en te bekijken zullen zijn.  Het is een ambitie om in de loop van 2022 al een deel van het materiaal rechtstreeks beschikbaar te stellen. Wilt u het audiovisueel materiaal nu al raadplegen, dan kunt u via het aanvraagformulier contact opnemen met de organisatie die het beheert.

"Wij (de VRT) hebben onze dagelijkse instroom van alles wat op dit moment uitgezonden wordt, dat gaat u sowieso terugvinden", zegt Kathleen Bertrem. "Daarnaast is er een enorme hoeveelheid materiaal gedigitaliseerd.  Van alles wat uitgezonden, opgenomen en gedigitaliseerd is sinds de jaren 50 zal u de metadata kunnen terugvinden.  Maar in de jaren 50 ging heel veel live, dus dat zal u niet terugvinden, hetzelfde geldt voor geluidsfragmenten. We zijn wel heel blij met alles wat we hebben kunnen redden en nu voor het publiek beschikbaar kunnen maken." 

Meest gelezen