Twee winkels van sportketen JD Sports aangevallen na racistisch incident

Twee vestigingen van de Britse winkelketen JD Sports in ons land zijn de voorbije week het slachtoffer geworden van groepen gemaskerde overvallers. Mogelijk heeft dat te maken met een filmpje dat is gemaakt in een winkel in Luik, waarin de manager racistische termen gebruikt.

Vorige zondag 3 november werd een filmpje op sociale media geplaatst, waarin te zien is hoe een manager van JD Sports in Luik haar personeel toespreekt. De vrouw heeft blijkbaar aan haar medewerkers gevraagd om drie rijen te vormen voor een controle. Ze maakt daarbij een onderscheid tussen "arabes" (Arabieren, nvdr), "gwères" (Europeanen, nvdr) en "macaques" (scheldwoord voor zwarte Afrikanen, nvdr). Het personeel reageert daar erg ontstemd op. Het filmpje zou eind oktober gemaakt zijn.

De vrouw is intussen ontslagen, en politie en parket zijn een onderzoek gestart naar aanzetten tot discriminatie, haat en geweld tegen een groep of gemeenschap. Ze riskeert een jaar cel en ook een boete.

Ook gelijkekansencentrum Unia heeft verschillende klachten gekregen en opende een onderzoek: "In dit soort van situaties, nemen we contact op met het bedrijf om zijn versie te horen. Daarna zorgen we dat de veroorzaakte schade wordt hersteld en dat dergelijke situatie zich niet meer herhaalt. Het is enkel als de dialoog niet werkt, dat we ons tot justitie kunnen wenden. In dergelijk geval zijn er straffen mogelijk tot drie jaar cel".

(lees verder onder de reactie van de winkelketen)

Op het filmpje kwam veel reactie. En enkele dagen later werd een andere winkel van JD Sports in Luik geplunderd door vijf gemaskerde mannen. Nog een dag later liepen enkele gemaskerde mannen de vestiging in de Brusselse Nieuwstraat binnen, en namen ze er kleren mee. Het Brussels parket is een onderzoek gestart naar diefstal. Op filmpjes op sociale media wordt naar het incident in Luik verwezen.

Ook in Amsterdam werd gisteravond een winkel van JD Sports geplunderd, maar het is onduidelijk of er een verband is met de incidenten in ons land. Eind oktober werd ook een filiaal in Londen geplunderd, maar dat gebeurde nog voor het filmpje van het racisme-incident online werd geplaatst.

Meest gelezen