Koffietafel voor gekapte eeuweling "Jef den Eik" in Eisden

In Eisden-dorp, in Maasmechelen, is een koffietafel gehouden, omdat de oudste inwoner van het dorp er niet meer is. Dat was zomereik "Jef den Eik" van 118 jaar die is gekapt, samen met drie soortgenoten. Ze moesten wijken voor een woonproject met 10 huizen.

Volgens schepen van ruimtelijke ordening Stefan Thorez (CD&V) kon het niet anders dan dat de bomen gekapt werden. In elke tuin van de nieuwe woningen komt wel een nieuwe boom, zegt hij. Maar bioloog Frank Resseler en enkele andere Eisdenaren zijn het daar niet mee eens. Zij vinden dat de bomen, die er al zo lang staan, wél hadden ingepast kunnen worden in het woonproject. De verkaveling had anders kunnen worden ingetekend, zeggen ze.   

Koffietafel voor Jef den Eik

Om waardig afscheid te nemen van Jef en de drie andere eiken, organiseerde Frank Resseler deze middag een koffietafel. "We willen zo tonen dat er toch mensen begaan zijn met onze gezondheid, en met het voortbestaan van dergelijk bomen die toch een grote meerwaarde hebben voor een woongemeenschap of een dorp."

Meest gelezen