Archieffoto van de Braziliaanse ex-president Lula Da Silva van 7 april 2018, de dag waarop hij in de cel belandde.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Braziliaanse rechter zet licht op groen: ex-president Lula da Silva mag de cel verlaten

De  voormalige Braziliaanse president Lula da Silva mag de gevangenis verlaten. Dat heeft een rechter beslist nadat het Braziliaanse hooggerechtshof gisterenavond beslist had dat veroordeelde criminelen niet langer naar de cel moeten, als ze hun eerste hoger beroep verloren hebben. Duizenden Braziliaanse gevangenen kunnen nu vrijgelaten worden, zoals da Silva.

Het Braziliaanse hooggerechtshof nam gisteren een beslissing die grote gevolgen kan hebben voor duizenden veroordeelde gevangenen. Ze mogen voortaan op vrije voeten blijven, zolang hun veroordeling niet bevestigd is in hoger beroep. Met zes stemmen voor en vijf tegen maakten de magistraten een einde aan de regel die voorschrijft dat veroordeelde criminelen verplicht opgesloten worden, nadat ze hun eerste hoger beroep verloren hebben.

5.000 criminelen kunnen daardoor vrijgelaten worden. Voor de voormalige president da Silva heeft een rechter vandaag het licht op groen gezet. Hij werd veroordeeld tot 8 jaar cel voor corruptie en zit al meer dan een jaar achter de tralies. Zijn advocaten lieten weten dat ze zijn onmiddellijke vrijlating zullen vragen. 

Omstreden opsluiting

Lula da Silva werd opgesloten in het kader van het grootste corruptieonderzoek ooit in Brazilië, de zogenoemde "Operatie Car Wash." In de nasleep van dat onderzoek zijn tientallen toppolitici en bedrijfsleiders in heel Latijns-Amerika opgepakt. De Braziliaanse ex-president zat sinds april 2018 in de cel. Hij werd veroordeeld omdat hij van een bouwaannemer een appartement aan de Braziliaanse kust cadeau zou hebben gekregen.

Dat zou een beloning geweest zijn omdat da Silva miljoenencontracten had geregeld met Petrobras, het oliebedrijf dat door de Braziliaanse overheid gerund wordt. Zelf weerlegt hij alle beschuldigingen. Hij zegt dat hij het slachtoffer is geworden van een politiek complot.

Zijn tegenstanders wilden op die manier vermijden dat hij opnieuw president zou worden. Volgens de peilingen zou da Silva het destijds hebben gehaald van huidig president Jair Bolsonaro.  

Meest gelezen