Videospeler inladen...

Drie doden en tientallen gewonden bij zware bosbranden in oosten van Australië

Het oosten van Australië staat in brand. Bij de branden zijn zeker drie mensen om het leven gekomen. Er zijn ook verschillende vermisten. Meer dan 30 mensen raakten gewond, meer dan 150 huizen vernield. In New South Wales, de dichtstbevolkte deelstaat van Australië, zijn 1.500 brandweermensen in de weer om het vuur te bestrijden. 

In de staat Nieuw-Zuid-Wales zijn meer dan 70 branden gemeld. 1.500 brandweermensen zijn in de weer om het vuur te bestrijden. Ook in de staat Queensland woeden branden. Duizenden mensen zijn er geëvacueerd.

De branden worden aangewakkerd door sterke wind en hoge temperaturen. Ook de aanhoudende droogte geeft het vuur vrij spel. Er zijn wel vaker branden in Australië tijdens de zomer, maar het is de eerste keer dat er zo veel branden op noodwaarschuwingsniveau tegelijk zijn.

Rookpluim boven nationaal park Wollemi in Nieuw-Zuid-Wales, 7 november 2019.
AFP or licensors

Sommige mensen zitten vast in hun huizen. Brandweerlieden kunnen hen niet bereiken omdat wegen geblokkeerd zijn door het vuur. De brandweer adviseert ook in sommige gebieden om te schuilen voor de vuurhaarden, in plaats van nog te vluchten. "Het is gewoon te laat en te gevaarlijk om nog te vertrekken", zegt Shane Fitzsimmons van de New South Wales Rural Fire Service. Het is ook moeilijk om iedereen te hulp te komen, omdat er zo'n groot gebied getroffen is, en het vuur zich snel uitbreidt.

Op veel plaatsen kleurt de hemel ook rood en oranje door het vuur.

(Lees voort onder de tweets.)

Nieuw-Zuid-Wales wordt al sinds september geteisterd door zware bosbranden. Vorige week werd de hoofdstad Sydney bedekt onder een dikke laag rook. Ook een belangrijk koalareservaat ging in vlammen op, de helft van de dieren kwam om in de brand.

Ook in de staat Queensland woeden hevige branden. Zo'n vijftig over de hele staat verspreid. In de stadjes Corooibah en Tewantin, in de buurt van Brisbane, zijn duizenden mensen geëvacueerd omdat het vuur te dichtbij komt. Ook in andere steden in de buurt  raadt de brandweer de bewoners aan om hun huizen te verlaten.

De overheid waarschuwt ook voor branden in andere delen van Australië. Volgens wetenschappers kunnen door de klimaatverandering de bosbranden langer en intenser worden. 

Sydney onder een laag rook door naburige branden, 1 november 2019.
AFP or licensors
Videospeler inladen...

Meest gelezen