Videospeler inladen...

Bao Di en Bao Mei: pandatweeling in Pairi Daiza heeft nu een echte naam. Waarom krijgen ze die pas na 100 dagen?

De reuzenpandatweeling in dierenpark Pairi Daiza heeft een naam: Bao Di (kleine broer van Tian Bao) en Bao Mei (kleine zus van Tian Bao). De namen zijn officieel onthuld tijdens een ceremonie in het park om te vieren dat ze (bijna) 100 dagen oud zijn. Pas bij die gelegenheid krijgen reuzenpanda's een officiële naam. Maar waar komen die 100 dagen vandaan? "Het heeft meer met bijgeloof te maken dan met iets anders." 

De tweeling kwam ter wereld op 8 augustus. Een kleine verrassing was dat toen, want een tweeling werd niet meteen verwacht en van mama Hao Hao was eigenlijk nog niet zo lang met zekerheid geweten dat ze überhaupt zwanger was na de kunstmatige bevruchting. 

Intussen zijn we dus bijna 100 dagen verder (overmorgen is het echt zover, maar dan kon de Chinese ambassadeur niet aanwezig zijn). Op Facebook was een tijdje geleden een poll gelanceerd met een shortlist aan namen voor de tweeling, een mannetje en een vrouwtje die tot dusver Baby Boy en Baby Girl werden genoemd. Het publiek heeft mee mogen stemmen. En Bao Di en Bao Mei -Chinees voor kleine broer en kleine zus- zijn uiteindelijk uit de bus gekomen. De namen verwijzen naar hun grote broer Tian Bao, die in 2016 werd geboren.

De pandatweeling werd vandaag ook voor het eerst in de buitenlucht aan het publiek getoond. Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Maar waarom wordt net die drempel van 100 dagen gekozen? Het heeft niet zozeer te maken met een fysiek of lichamelijk aspect, maar met bijgeloof en een Chinese traditie. Pairi Daiza werkt nauw samen met de Chinezen voor het kweekprogramma en wil die traditie strikt respecteren. Het zou ongeluk brengen om meteen een naam te geven, vrij kort na de geboorte, zo luidt de redenering bij de Chinezen, ook al omdat de reuzenpandajongen dan nog heel kwetsbaar zijn. 

In topconditie

Is 100 dagen misschien ook een heel belangrijke drempel op lichamelijk en fysiek vlak, specifiek naar overleving toe? Niet meteen, zegt Pairi Daiza-woordvoerder Mathieu Goedefroy, "al is het uiteraard logisch dat hoe verder de jongen zijn in hun jonge leven, hoe beter. 60 dagen is beter dan 40 dagen, en 100 dagen zijn beter dan 80."

"Hoe ouder, hoe groter en sterker, en hoe minder kans dat ze zouden bezwijken aan iets minimaals. Maar het is niet zo dat die 100 dagen een specifieke kaap vormen die gerond moet worden. Al spreekt het voor zich dat we in het eerste jaar altijd waakzaam moeten blijven." 

Goedefroy voegt eraan toe dat beide jongen het uitstekend stellen. Meer nog: "Beide zijn in topconditie. Ze wegen elk intussen ongeveer 6 kilogram, beginnen rond te kruipen, krijgen tanden en steeds meer vacht."  

Het eerste pandajong dat in Pairi Daiza geboren werd kreeg overigens de naam Tian Bao, wat "hemels geschenk betekent." De tweeling die vandaag een naam krijgt, werd overigens geboren op 8/8, en laat 8 nu net een heel positief getal zijn in het Chinese bijgeloof. Sommigen noemden de geboorte op die 8e augustus dan ook een teken. 

Het is niet zo dat die 100 dagen een specifieke kaap vormen voor overleving, maar hoe ouder hoe beter natuurlijk

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen