Radio 1-luisteraar kiest voor "jagger" als nieuw, Vlaams woord voor actieve oudere

U bent gepensioneerd, maar u voelt zich nog jong, vitaal en energiek, dan bent u vanaf vandaag een "jagger". Dat is althans de benaming waar de Radio 1-luisteraars voor gekozen hebben. Het programma "Nieuwe Feiten" ging op zoek naar een goed alternatief voor "vitalo", de benaming die in Nederland de meeste stemmen haalde. "Jagger", uitgesproken op z'n Engels, staat voor Jong Actief Gepensioneerde en verwijst naar Mick Jagger, de zanger van de rockgroep The Rolling Stones die intussen 76 is, maar nog steeds optreedt.

Gepensioneerde, senior of bejaarde. Voor wie een dagje ouder wordt, maar zich wel nog jong en actief voelt, zijn deze termen een gruwel. In Nederland had de krant "Trouw" daarom al een alternatief bedacht: "Yep", een afkorting voor Young Elderly Person. Maar omdat daar veel kritiek op kwam, werd samen met de lezers naar een betere naam gezocht. Het woord "vitalo" kwam er als winnaar uit de bus.

Maar daar zijn veel Vlamingen dan weer niet tevreden over. "Vitalo, dat doet me denken aan het Italiaanse gerecht Vitello tonnato", zei VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx daar al over.

Daarom lanceerde het Radio 1-programma "Nieuwe Feiten" op zijn beurt een nieuwe oproep om een betere, Vlaamse variant te bedenken voor de actieve 55-plusser. Meteen kwamen heel wat reacties binnen en uit de meer dan 500 inzendingen selecteerde Ruud Hendrickx de 10 beste suggesties.

Het woord verwijst naar Mick Jagger, dé ultieme jagger

Ruud Hendrickx, taaladviseur VRT

Meer dan 5.000 mensen kozen hun favoriete woord en de meeste stemmen (2.299 stemmen ofwel 23 procent) gingen naar het woord jagger. "Die benaming is ontstaan als afkorting van Jong Actief Gepensioneerd. Maar als je het op z'n Engels uitspreekt, en dat is ook de bedoeling, dan krijg je meteen het beeld van Mick Jagger, dé ultieme jagger."

Of de term jagger over enkele jaren in het woordenboek zal staan, is nog koffiedik kijken. "Als je een woord in het woordenboek wil krijgen, dan moeten heel veel mensen dat woord gaan gebruiken gedurende langere tijd. Dan wordt het een echt levend woord en krijgt het een plek in het woordenboek", zegt Ruud Hendrickx, die zelf hoofdredacteur is van het Van Dale-woordenboek.

Hendrickx zelf is alvast tevreden met de nieuwe benaming: "Ik ben zelf 55-plusser en ik wil gerust ook als jagger door het leven gaan."

De 10 mogelijke woorden waaruit de Vlamingen konden kiezen, met daarachter het percentage aantal stemmen:

  1. Jagger (23%)
  2. Actiefplusser (20%)
  3. Nouveau gris (13%)
  4. Doordoener (12%)
  5. Herfstbloeier (11%)
  6. No-ager (6%) 
  7. Fluxenior (6%)
  8. Krakker (5%)
  9. Scharreloudere (2%) 
  10. Go-knar (2%)

Bekijk en Beluister hieronder het verslag uit "Het journaal" en de aankondiging van het winnende woord in "Nieuwe Feiten" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Meest gelezen