Videospeler inladen...

Regisseur van Belgische Oscarinzending "Nuestras madres": "Zelfs in Guatemala praat niemand over de Stille Genocide"

Vanaf 13 november speelt "Nuestras madres" in de bioscoop, een nieuwe film over de zogenoemde "Stille Genocide" in Guatemala. Tijdens de 36-jarige burgeroorlog in het Centraal-Amerikaanse land, en vooral op het hoogtepunt van de rechtse dictatuur tussen 1981 en 1983, werden naar schatting 200.000 linkse rebellen door het bewind vermoord en in massagraven gedumpt. Regisseur César Díaz, die eind jaren negentig naar België verhuisde, heeft zijn film voor een groot deel in ons land gefinancierd. Daarom is "Nuestras madres", een Spaanstalige film gedraaid in Guatemala, dit jaar de Belgische Oscarinzending.

De film speelt zich af in het hedendaagse Guatemala. Ernesto is een jonge antropoloog die bij de Stichting voor Lijkschouwers werkt: hij probeert de stoffelijke resten uit massagraven te identificeren. Zo kunnen de moeders (de "madres" uit de titel) hun zonen, die ze tijdens de genocide verloren, alsnog een volwaardige begrafenis geven. Voor Ernesto wordt het ook een persoonlijke kruistocht, omdat zijn vader eveneens verdween tijdens het schrikbewind van de rechtse dictatuur.

Tijdens de Stille Genocide in Guatemala zijn 200.000 mensen, vooral Maya's, vermoord, en 500.000 mensen uit hun huizen verjaagd

Over de recente geschiedenis van Guatemala is weinig bekend. Daarom wordt er over de "stille" of "vergeten" genocide gesproken. "Zelfs op school in Guatemala krijgt die periode maar twee bladzijden in de geschiedenisboeken," zegt "Nuestras madres"-regisseur César Díaz. "Er wordt enkel gesproken over een 'intern conflict', niét over een dictatuur, terwijl er toch 200.000 mensen zijn vermoord en 500.000 mensen uit hun huizen werden verjaagd. De slachtoffers vielen vooral bij de inheemse bevolking, bij de Maya-indianen dus. Daarom dat er zo weinig aandacht voor is: het heeft veel met racisme te maken."
(lees verder onder het interview-fragment met César Díaz)

Videospeler inladen...

Volwaardig Belgische film

César Díaz werd geboren in 1987 geboren in Guatemala City, maar bracht het grootste deel van zijn kindertijd door in Mexico. Omdat hij ook familie heeft in België, kwam hij scenario studeren aan de ULB in Brussel. Later volgde hij nog een regie-opleiding in Parijs. "Ik heb me lang van Guatemala proberen te distantiëren," zegt de regisseur in een interview met VRT NWS, "maar toen ik mijn eerste scenario's begon te schrijven, besefte ik dat ik mijn afkomst toch wilde omarmen. Zeker het verhaal van "Nuestras madres" moést ik vertellen."

Ik heb me lang van Guatemala proberen te distantiëren, maar dit verhaal moést ik vertellen

César Díaz

Zo'n 70% van de financiering van de film komt uit ons land, vooral uit Wallonië, de rest van het budget komt uit Frankrijk. Díaz spreekt dan ook over een volwaardig "Belgische film," ook al werd-ie in het Spaans gedraaid en vonden de opnames plaats in Guatemala. Daarenboven: "De film gaat over gerechtigheid, de wil om te verzoenen. Dat zijn waarden die Belgen zeker kunnen omarmen. Zeker nu, omdat we een periode van toenemend nationalisme meemaken. Daar zit een sterke boodschap in."
(lees verder onder het interview-fragment met César Díaz)

Videospeler inladen...

Baby met jetlag

Toch is dat bijzonder: België stuurt dit jaar een Spaanstalige film naar de Oscars. In de categorie Beste Internationale Film weten we op 15 december of "Nuestras madres" de shortlist haalt, pas in januari worden dan uit die lijst de vijf genomineerde films gekozen. Díaz vertoeft dezer dagen vaak in Los Angeles om campagne te voeren bij de leden van de Academy. Zijn baby van 11 maanden "heeft meer last van de jetlag dan ik," lacht de regisseur.

"Ik ben heel trots dat ik op deze manier deel mag uitmaken van de cinematografie van dit land," zegt Díaz nog. "Het is dan wel een verhaal over Guatemala, maar door mij en mijn medewerkers op de set is het een echte Belgische film geworden."

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Nuestras madres" speelt vanaf woensdag 13 november in de Belgische bioscopen.

Meest gelezen