Achter elke royal staat een stylist, die van de Queen heet Kelly: van make-up tot blingbling, anekdotes uit haar boek

In ons royaltyweekoverzicht gaan we deze keer dieper in op "The other side of the coin", het boek dat Angela Kelly schreef. Kelly werkte zich op van huishoudhulp in Berlijn tot de persoonlijke styliste van de Britse koningin Elizabeth. In een tijdspanne van 25 jaar verzamelde ze achter de schermen van het Britse hof heel wat (mode-)anekdotes. En ze mocht die van hare majesteit ook delen met het grote publiek. Kelly over de schoenen van de Queen die ze - dankzij dezelfde schoenmaat - zelf inloopt tot... een theezakje om een doopjurk origineel te doen lijken.

De Britse koningin Elizabeth II draagt sinds dit jaar geen echt bont meer. Dat heeft haar styliste Angela Kelly verklapt in het boek "The other side of the coin". "Wanneer hare majesteit een evenement bezoekt en het is koud, wordt er sinds 2019 gebruik gemaakt van nepbont om ervoor te zorgen dat ze warm blijft", schrijft Kelly. 

De Queen lag in het verleden onder vuur bij dierenrechtenorganisaties. Ze haalde zich eind 2013 de woede op de hals van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) en Animal Aid toen ze met Kerstmis een bontjas droeg, die al sinds 1961 meegaat. "Hardvochtig en onaanvaardbaar", was de conclusie. Later op de dag, bij de traditionele kerkdienst op haar landgoed Sandringham, veranderde de Queen - bewust of niet - van jas, maar zette dan weer een muts van bont op. 

(lees voort onder de foto's)

Kerstmis 2013: de Queen met bontmantel.
2013 Getty Images
Kerstmis 2013: andere jas maar met muts.

De gewijzigde voorkeur betekent niet dat de traditionele creaties van de Queen in de koninklijke kleerkast zullen blijven hangen. Maar de koningin staat wel open voor aanpassingen. Volgens Kelly is de pels van nertsen verwerkt in de jas die de Queen in 2008 in Slovakije droeg alvast vervangen door namaakbont.

Of de 4,5 meter lange fluwelen mantel met hermelijn die Elizabeth aantrekt voor haar jaarlijkse troonrede in het Britse parlement aangepakt wordt, is niet bekend. Deze historische Robe of State werd in 1953 vervaardigd voor haar kroning.

Uitzonderlijke eer voor Angela Kelly

Angela Kelly kreeg voor het boek "The other side of the coin: the Queen, the dresser and the wardrobe" de toestemming van de Queen herself om de lezer een kijkje te gunnen in de kledingkeuzes van de koningin en om hun persoonlijke band uit de doeken te doen. "Kelly is de eerste binnen het Britse hof die daar de goedkeuring voor kreeg", stelt uitgever Harper Collins. 

Kelly heeft dan ook een bevoorrechte positie. Zij is al 25 jaar (één van de) persoonlijke adviseur(s) van de koningin. Haar officiële titel - en dat is een hele mond vol - luidt: Her Majesty's Personal Adviser and Curator, Senior Dresser and In-house Designer. In een zeldzaam interview in 2007 liet ze zich ontvallen dat zij en de Queen eigenlijk "typische vrouwen" zijn. "We spreken over kleren, make-up en juwelen. Ik denk ze mijn mening waardeert, maar ze heeft altijd het laatste woord en neemt de beslissing",  vatte ze samen. 

Angela Kelly zit helemaal rechts, discreet naast de Queen en mode-icoon Anna Wintour (met zonnebril).

Kelly benadrukt dat ze een werkrelatie heeft met de Queen en blijft haar immer formeel aanspreken met "majesteit". Toch kan je hun band vrij hecht noemen. Kelly woont in een residentie op het koninklijke Windsor-domein en Elizabeth springt er regelmatig binnen. 

Kelly ontmoette de Queen in 1992 toen die op bezoek was in de Duitse hoofdstad Berlijn. Ze werkte als huishoudhulp bij Christopher Mallaby, een voormalige Britse ambassadeur in Duitsland, en raakte in contact met Elizabeth. Kelly wilde graag verhuizen naar Engeland en dat viel niet in dovemansoren bij de Queen. 

Als "senior" heeft Kelly een uitgebreid takenpakket: ze geeft niet enkel raad, maar draagt letterlijk zorg (inclusief reparaties of het naaien van replica's) voor de hele kleerkast van de Queen, ze leidt een team van kleermakers en ontwerpt zo nu en dan een outfit en/of hoed. Misschien herinnert u zich nog het zonnig gele lente-ensemble van de Queen op het huwelijk van prins William en Kate Middelton (zie foto hieronder)? Jawel, van de hand van Kelly.

AP2011

Of soms mag het wat meer "blingbling" zijn. Zoals die keer dat Kelly op staatsbezoek aan Canada in 2010 de 3D-bril van de Queen net dat tikkeltje meer wilde geven. Zij kwam op het idee om voor de gein de letter Q (van Queen) "subtiel" op de zijkant van de bril te laten zetten, en dat in Swarovski-kristallen.

2010 Getty Images

Wat staat er nog zoal in het boek?

Het boek "The other side of the coin" van Kelly bulkt van de anekdotes die de Britse en Amerikaanse pers intussen gretig hebben opgepikt. We sommen even de vijf interessantste of leukste wetenswaardigheden op:  

 • Schoenen worden ingelopen
  Niets zo belangrijk als een goed paar schoenen, want royals stappen flink wat kilometers. Bovendien is de Queen 93 jaar oud. Stiletto's zijn niet aangewezen, het moet vooral comfortabel en veilig zijn. Daarom loopt Kelly gewoon zelf de schoenen in. "De Queen heeft bitter weinig tijd voor zichzelf, laat staan dat ze tijd heeft om nieuwe schoenen in te lopen. We delen dezelfde schoenmaat, dus dit is de logische oplossing."
Een paar zilverkleurige schoenen van de Queen.
2012 Indigo
 • "Good evening, Mr Bond"
  De Queen werkte samen met James Bond (rol van de blonde Daniel Craig) in een filmpje ter promotie van de Olympische Spelen in 2012 in Londen. 007 pikt daarin de Queen op - die duidelijk niet gehaast is - en begeleidt haar in een helikopter tot ze samen zogezegd parachutespringen.

  Kelly onthult dat Elizabeth slechts één voorwaarde stelde bij de scène: ze moest enkele woorden kunnen zeggen. "Natuurlijk, want hij komt me redden", argumenteerde de Queen droogjes. Waarop voor de aanspreking "Good evening, Mr Bond" werd gekozen. Kelly had nog "Good evening, James" voorgesteld, maar de Queen wilde in de lijn van de iconische filmreeks blijven. 
 • Een koninklijke opgestoken middenvinger?
  De Queen droeg in 2017 bij haar troonrede geen kroon maar een blauwe hoed met gele bloemen die de aandacht trok op sociale media. Twitteraars zagen er de Europese vlag in en dus "de voorliefde van de koningin voor de Europese Unie".  Zou het staatshoofd dat neutraal hoort te zijn "een middenvinger opgestoken hebben naar de brexit"? 

  Alle speculaties ten spijt, achter de hoed zat géén boodschap. Kelly stemde samen met hoedenmaakster Stella McLaren het geheel af. Van de  stoffen die in voorraad waren, werd bekeken of de kleuren niet zouden vloeken met de troon waarop de Queen naast prins Charles in het Britse parlement zou zitten. "Het kwam nooit in ons op dat de mensen zouden denken dat we de Europese vlag kopieerden. Het was louter toeval, maar jongens toch, wat een aandacht kreeg de hoed ! Stella en ik hebben gelachen", aldus Kelly.
Nee, de hoed verwees niet naar de Europese vlag.
 • 1 keer per jaar komt de schminkster langs
  Veel royals hebben een vaste schminker of schminkster die voor de finishing touch zorgt. De Queen niet, zo blijkt. Hare majesteit doet het allemaal eigenhandig. Behalve voor... haar jaarlijkse kersttoespraak op televisie. Dan komt professionele hulp Marilyn Widdess langs op de dag van de opname. 
Getty Images
 • De truc met de doopjurk 
  De doopjurk die gebruikt werd voor de prinsjes George en Louis, prinses Charlotte en master Archie Harrison (foto) oogt verkleurd of gelig. Het gaat om een kopie van de kanten en zijden doopjurk die koningin Victoria wilde voor haar eerstgeboren dochter in 1841. De replica moest echter écht lijken. "Daarom dompelden we de jurk onder in thee", legt Kelly uit. En specifiek thee van het merk Yorkshire omdat dat het krachtigste zou zijn.

  "Elk stukje kant werd in een kom, gevuld met koud water en een theezakje, gelegd gedurende een 5-tal minuten", aldus Kelly. De verkleuring werd minutieus in de gaten gehouden tot het gewenste resultaat.

Meest gelezen