Scheidsrechter Robin Lefever komt uit de kast: "Ik wil het taboe doorbreken"

Het blijft uitzonderlijk en daarom ook moedig: Robin Lefever uit Oostende hoort bij de top van de Belgische scheidsrechters en out zich nu als homo in het voetbal. De holebi- en transgendervereniging çavaria juicht de outing van de jonge scheidsrechter toe. "Het is belangrijk dat mensen met een zichtbare functie in de maatschappij een rolmodel zijn", zegt woordvoerder Jeroen Borghs.

In het dagelijkse leven is hij al veel langer uit de kast gekomen, maar vandaag wil hij er een statement in het voetbal van maken. "Ik wil het taboe doorbreken. Hopelijk kan ik daarmee anderen inspireren. Homofobie is nog steeds een groot probleem in het voetbal."

Ondanks inspanningen van clubs en de voetbalbond blijft homoseksualiteit moeilijk bespreekbaar. "Er is een gebrek aan rolmodellen. De reacties van andere spelers en supporters maken het moeilijk. Het voetbal is een harde wereld," zegt Robin. 

Robin wordt wel eens uitgescholden als hij een wedstrijd fluit. "Als scheidsrechter kweek je sowieso een dik vel. Dat geldt voor elke scheidsrechter, ook voor hetero's. Maar daarom is dat nog niet aanvaardbaar."

"Belangrijk dat zichtbare mensen zich outen"

De holebi- en transgendervereniging çavaria juicht de outing van Robin Lefever toe. "Het is belangrijk dat mensen met een zichtbare functie in de maatschappij zich outen. Robin Lefever heeft een voorbeeldfunctie", zegt Jeroen Borghs van çavaria.

"De sportwereld en zeker de voetbalwereld zijn geen open omgevingen waarin holebi's zich kunnen outen. In het Belgische voetbal hebben nog geen bekende spelers zich geout", besluit Borghs.

Meest gelezen