Videospeler inladen...

Socialistische vakbond roept op tot staking bij De Lijn in heel Vlaanderen, komende woensdag

De socialistische vakbond ACOD wil de staking bij de openbaarvervoermaatschappij De Lijn in Vlaams-Brabant uitbreiden naar heel Vlaanderen. De bond roept op tot een nationale staking op woensdag 13 november. De christelijke vakbond ACV staakt niet mee.

Het conflict tussen de vakbonden en de directie van De Lijn in Vlaams-Brabant escaleert. Overleg op de vierde dag van de staking  heeft niets opgeleverd.

De socialistische vakbond kwam niet opdagen. "Omdat wij aanvoelden dat we geen verdere resultaten meer konden bereiken. Nutteloos bij elkaar zitten brengt alleen maar tijdverlies met zich mee", zegt Marcel Conters, gewestelijk secretaris van ACOD-TBM (Tram, Bus, Metro) Vlaams-Brabant.

Staking

Volgens de ACOD springen andere entiteiten van De Lijn op de kar van Vlaams-Brabant omdat ze met dezelfde problemen te maken hebben, en roept op tot een algemene staking, komende woensdag. 

"Wij hebben besloten om op woensdag 13 november heel Vlaanderen plat te leggen met een staking tegen het management van De Lijn wegens het slechte personeelsbeleid en het gebrek aan waardering voor het personeel."

De christelijke vakbond ACV erkent een aantal problemen, maar springt niet op de kar. "In een huidig politiek klimaat dat de privatisering van het openbaar vervoer in het regeerakkoord heeft gezet, is dit koren op de molen van al wie De Lijn liever ziet verdwijnen", laat de bond weten in een persbericht. "ACV distantieert zich hier uitdrukkelijk van. De enige weg naar oplossingen is overleg."

Ultimatum

De directie had gisteravond de vergaderzaal verlaten en een ultimatum gesteld. De bonden kregen tot vanavond 19 uur de tijd om haar voorstel goed te keuren.

"Blijkbaar spreken we een andere taal. De directie heeft een totaal andere kijk op de misnoegdheid van het personeel. De minieme voorstellen die ons gedaan werden om de problematische situaties op te lossen binnen De Lijn hebben bij ons en onze achterban geen weerklank gevonden", stelt Conters. "De directie krijgt van ons een onvoldoende over de hele lijn."

De directie laat dan weer weten dat ze betreurt dat de vakbonden blijven staken. Een sociaal bemiddelaar zal dinsdag de verschillende partijen rond de tafel brengen.

Geen akkoord

Een persbericht waarin de directie gisteravond liet weten dat er een akkoord was en iedereen weer aan het werk zou gaan, heeft kwaad bloed gezet bij de bonden. "Wij blijven onze acties aanhouden en laten iedereen de keuze om zaterdag, zondag en de feestdag van maandag 11 november thuis te blijven. De stakersvergoedingen blijven van kracht", zegt Conters.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen