Thais lichtfestival of Jazzkroegentocht? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Zie ik de lichtjes van ...

Maandag viert Thailand het populaire "Loy krathong" - het "Feest van het licht". Duizenden lampionnen verdwijnen de donkere nacht in, terwijl de "Krathong" (minibootjes in de vorm van een lotusbloem, met kaarsen en wierook, red.) vrij op het rivierwater ronddrijven. Als u Thailand wat ver vindt: zaterdagavond kunt u in Lanaken terecht voor een Limburgse variant van het Thais festival. "Limburger wereldburger", inderdaad.

Cultureel verantwoorde kroegentocht

Jazz en jenever, dat is de combinatie die Hasselt zondagavond vanaf 18 uur naar voren schuift. In zo'n twintig cafés spelen jazzmuzikanten zoals saxofonist Frank Vaganée, terwijl u een tocht kunt maken van kroeg naar kroeg, en van concert naar concert. 

Jazz met liefde gebrouwen, beluister je met verstand

"Jazz met liefde gebrouwen, beluister je met verstand", het zou de slogan kunnen zijn van deze kroegentocht.

Kinderfestivals tijdens verlengd weekend

Er staan twéé kinderfestivals op het programma dit weekend. Het nieuwe podiumkunstenfestival "Barak Belgique" legt de klemtoon op België, want theatervoorstellingen raken sneller geprogrammeerd in het buitenland, dan net over de taalgrens.

Het festival vindt gelijktijdig plaats in Brussel, Luik en Gent. In Vlaanderen zijn het zaterdag vooral Franstalige makers, maar met voorstellingen in het Nederlands. In Wallonië leren ze zondag de Vlaamse makers beter kennen.

Bekijk hieronder een trailer van "Systeem 2", zaterdag te zien in Gent:

"Big bang" is dan weer een festivalconcept "van bij ons", dat bijzonder goed scoort in het buitenland. Dit jaar staat ook Canada op het programma en bereikt "Big bang" zo'n 50.000 kinderen (en hun familie). Wat het festival zo bijzonder maakt, kunt u zondag en maandag ontdekken in de Bijloke in Gent

Fortendag

Luitenant-generaal Henri Alexis Brialmont zou trots zijn, mocht hij weten dat "zijn" forten uit de 19e eeuw nog altijd bestaan en in ere worden gehouden door heel wat vrijwilligers. De enthousiastelingen die Fort 8 in Hoboken toegankelijk houden, organiseren zondag hun jaarlijkse Fortendag. Vanaf 13 uur staan gidsen klaar voor een gratis rondleiding, u kunt ook zelf op ontdekking. 

Laatste weekend van de Boekenbeurs

Nog tot en met maandag palmt de Boekenbeurs de vier hallen van Antwerp Expo in, Bart Moeyaert wordt zondag extra in de bloemetjes gezet, maar er staat nog veel meer op het programma. De auteurs en standhouders steken een tandje bij voor de laatste dagen van de 83e editie van de Boekenbeurs.

LUX in Kapellen

Tijdens het openingsweekend van de nieuwe culturele zaal in Kapellen kunt u het gebouw gaan ontdekken, terwijl lokale verenigingen het beste van zichzelf geven. "Lux" wordt zondagavond officieel ingespeeld door Vlaanderens grootste: Bart Peeters. Bij een laatste blik op de website waren voor dat concert zelfs nog tickets beschikbaar.

Sinterklaas en Sint-Maarten

De enige échte Sint komt volgende week zaterdag aan in Antwerpen, maar her en der in Vlaanderen zijn er intochten gepland, zoals in Kortrijk en Hasselt

Sint-Maarten is er wel al, en wordt gevierd op maandag 11 november.

Zaterdag trekt de Sint-Martinusstoet door het centrum van Genk, met om 18.50 uur een groot vuurspektakel. Prettig (verlengd) weekend!

Meest gelezen