Tom Van Grieken (links) en Conner Rousseau (rechts).

Deze tips heeft Tom Van Grieken (Vlaams Belang) voor Conner Rousseau (SP.A) als nieuwe jongste partijleider

Conner Rousseau mag zich sinds vandaag voorzitter van de SP.A noemen. Hij neemt daarmee de wisselbeker als jongste partijleider ooit over van Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang. In "De wereld vandaag" op Radio 1 geeft hij zijn opvolger enkele tips.

27 wordt Conner Rousseau volgende week. Nog net een tikje jonger dan Tom Van Grieken, die 28 jaar was toen hij in 2014 partijvoorzitter werd van Vlaams Belang.  Tot vandaag mocht hij zich de jongste partijleider ooit noemen, maar die titel is hij kwijt. “Ik ben niet teleurgesteld”, zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. “Jong zijn, is nu niet bepaald een verdienste”. 

De grootste uitdaging als jongeling volgens Van Grieken? Opboksen tegen de vooroordelen, niet zozeer binnen zijn eigen partij, maar vooral van politieke tegenstrevers en journalisten. “Als jongeling heb je nog geen kilometers op je teller, dus je moet alles nog bewijzen. Als je al ouder bent, heb je meestal al meer krediet.” 

Maar jong zijn heeft ook voordelen, zegt Van Grieken: “Als jongeling hoef je je niet te verantwoorden voor het verleden. Je hebt nog een aanstekelijke naïviteit die oudere politici niet meer hebben.”

Om de oudere garde zover te krijgen om zijn gezag te aanvaarden, moet Rousseau volgens Van Grieken iets belangrijks in het achterhoofd houden: “Je hebt misschien nog nooit iets goeds gedaan om je te bewijzen tegenover die oude garde, maar je hebt hen ook nog nooit iets verkeerds gedaan. Je begint dus met een wit blad en dat kan alleen maar een voordeel zijn”. 

En heeft hij nog een gouden tip?  “Probeer dat jonge imago niet uit te buiten, want je wordt sowieso ouder. Hang niet onnodig de jonge type uit, maar doe je ook niet ouder voor dan je bent.”  

Beluister hieronder het gesprek met Tom Van Grieken in "De wereld vandaag":

Meest gelezen