Videospeler inladen...

Turkije wil vanaf maandag gevangen IS-strijders terugsturen naar land van vertrek

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat Turkije vanaf maandag alle gevangengenomen IS-strijders zal terugsturen naar het land van waaruit ze vertrokken zijn. Het gaat om IS-strijders die in Turkse gevangenissen zitten. Voor zover bekend zijn daar een drietal Belgen bij. Het is nog onduidelijk of de IS-strijders maandag effectief op het vliegtuig zullen gezet worden. 

Turkije verwijt al langer Europese landen dat ze "hun" gevangengenomen Syriëstrijders niet willen terugnemen om ze in hun vertrekland te berechten. Onder meer de Nederlandse en de Belgische regering willen dat IS-gevangenen in de regio worden berecht waar ze gevangen zijn genomen.

"We zullen deze mensen terugsturen naar jullie, en we zullen maandag beginnen", zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Suleyman Soylu. Ook als van de IS-strijders in kwestie hun dubbele nationaliteit werd afgenomen.

Zijn er Belgen bij?

Het is niet de eerste keer dat Turkije IS-strijders het land uitzet. In 2017 werden er ook al een vijftal naar België teruggestuurd. Bij de mensen die Turkije nu wil terugsturen, zouden volgens de informatie van VRT NWS minstens twee Belgen zitten, die al een straf uitzitten in Turkije. Er is ook sprake van één vrouw, de 24-jarige Fatima Benmezian, die dinsdag werd aangehouden in Turkije. 

Voorlopig is het nog onduidelijk of Turkije de IS-strijders maandag echt op het vliegtuig zal zetten. Volgens goed geïnformeerde bronnen is ons land nog niet gecontacteerd.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen