Videospeler inladen...

Conner Rousseau verkozen tot nieuwe voorzitter van de SP.A: "We gaan onze rug rechten"

Conner Rousseau (26) volgt John Crombez op als voorzitter van de SP.A. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt op Instagram. Rousseau haalde het in één stemronde met 72 procent van de stemmen. Hij verslaat zo zijn twee tegenkandidaten Hannes De Reu en Christ'l Van der Paal. 

Rousseau wordt volgende week 27 jaar oud, hij is de jongste partijvoorzitter ooit in ons land. Ondervoorzitter wordt Funda Oru, die de running mate van Rousseau was bij de voorzittersverkiezingen van de Vlaamse socialisten. Hen wacht nu de moeilijke taak om de SP.A opnieuw op de kaart te proberen te zetten.

"Inhoudelijk gaan we onze rug rechten en heel duidelijk beginnen te communiceren", stelt Conner Rousseau. Al zal hij de komende maanden naar eigen zeggen niet over de partij communiceren in de pers. "Ik ga alleen spreken met de partij en de leden. Ik ga de partij induiken en fel werk maken van het werk dat op de plank ligt."

Rousseau en Oru zullen de SP.A de komende 4 jaar leiden. "Matekes, we hebben nieuws", kondigden de twee hun verkiezing aan in een filmpje op social media. Daarin bedanken ze onder meer hun vrienden, de partijleden en ook de vorige voorzitter John Crombez "die de vernieuwing heeft opgestart". "Er is nood aan een andere politiek, aan iets positiefs. Niet alleen de SP.A, maar de hele politiek heeft het moeilijk. Het is tijd voor iets nieuws en wij zijn er klaar voor", aldus nog de nieuw verkozen voorzitter van de SP.A

"It's a hell of a job"

Tegenkandidaten Christ'l Van der Paal en Bart Callaert haalden 16 procent van de stemmen, Hannes De Reu en Elhasbia Zayou 11 procent. Op 14 december, op het administratief congres van de SP.A in Brussel, worden Conner Rousseau en Funda Oru officieel aangesteld. Rousseau was tot nu fractievoorzitter van de SP.A in het Vlaams Parlement. Daar moet hij nu vervangen worden. 

Verschillende SP.A-kopstukken hebben intussen al gereageerd op de verkiezing van Rousseau tot partijvoorzitter. Kathleen Van Brempt bedankt op Twitter John Crombez en feliciteert de nieuwe voorzitter. "Voorzitter zijn, it's a hell of a job", aldus Van Brempt. Ook oud-voorzitter Caroline Gennez bedankt Crombez en feliciteert kersvers voorzitter Conner Rousseau.

Kristof Calvo van Groen wijst op de jonge leeftijd van Rousseau. "Jonge mensen die zo hun nek uitsteken, dat verdient respect en waardering", schrijft hij op Twitter. "Zeker in deze tijd is concrete progressieve samenwerking nodig en belangrijk", voegt hij daar nog aan toe. 

Bekijk hier het interview met Conner Rousseau in "Terzake":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen