Premier Sophie Wilmès (MR) wil "zeker geen confederalisme": "Economische thema's zijn prioriteit"

De Franstalige liberalen van MR zijn "zeker niet" te vinden voor een staatshervorming in de vorm van confederalisme, zoals de N-VA voorstelt. Dat zegt premier in lopende zaken Sophie Wilmès (MR) in "De ochtend". "N-VA kan ook beslissen om de dringende zaken in ons land aan te pakken, en dat is socio-economische materie."

Sinds dinsdag is PS-voorzitter Paul Magnette aan zet om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een nieuwe federale regering te vormen. Hij kijkt daarbij naar "de uitdagingen van het land", zei hij gisteren, en niet naar "de partijprogramma's". 

Als het van premier Sophie Wilmès (MR) afhangt, is een staatshervorming in de vorm van confederalisme zoals de N-VA voorstelt alvast niet zo'n uitdaging. "Wij zijn absoluut geen voorstander van een confederaal verhaal. Ons land heeft iets anders nodig. Er is heel veel werk op sociaal-economisch vlak", zegt Wilmès in "De ochtend". Wilmès volgt Charles Michel op als premier tot er een nieuwe federale regering is, nu Michel de overstap maakt naar het Europese niveau. 

N-VA kan ook beslissen om de dringende zaken in ons land aan te pakken, en dat is socio-economische materie

Ontslagnemend premier Sophie Wilmès (MR)

Bij confederalisme worden Vlaanderen en Wallonië zelfstandiger en beslissen ze welke dingen ze nog samen doen in een federale regering. "Geen positief verhaal voor het land", zegt Wilmès. "N-VA kan ook beslissen om de dringende zaken in ons land aan te pakken, en dat is socio-economische materie." 

Bekijk hier het volledige interview met Sophie Wilmès in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Wilmès herhaalt ook dat ze liefst zo kort mogelijk premier wil zijn. Als het kan, wil ze "morgen" al vervangen worden: "Lopende zaken moet niet te lang duren."

Onder andere om een volwaardige begroting in te dienen bij de Europese Commissie, is een nieuwe regering nodig. "We hebben nu een draft van ons budgettair plan ingestuurd, zonder nieuw beleid. Dat is niet de bedoeling. We moeten een begroting indienen, met échte maatregelen, en dat kan alleen gebeuren met een volwaardige regering", zegt Wilmès, die twee weken geleden nog federaal minister van Begroting was. 

Meest gelezen