Videospeler inladen...

Zwarte Lola ("van de stripteasebar") is op haar 90e overleden

Zwarte Lola (Annie Heuts) is niet meer. De zangeres die vooral in de jaren 60 en 70 menig jaloerse echtgenote de kast op joeg met haar provocerende liedjes en podiumgedrag is 90 jaar geworden.

Annie Heuts werd in 1929 geboren in Maastricht. Ze volgde opleidingen dans en zang aan de academie, maar hield daarmee op tijdens de Tweede Wereldoorlog uit angst dat ze voor Duitse militairen zou moeten optreden. Na de bevrijding deed ze dat wel voor geallieerde soldaten en hoge officieren. Heuts beweerde graag dat ze ooit dineerde met Dwight Eisenhower, opperbevelhebber en later president van de Verenigde Staten.  

Na de Tweede Wereldoorlog belandde ze in de showbusiness. In 1950 kwam Heuts naar Genk, ze trouwde met André, ingenieur bij Ford, en kreeg drie kinderen. Ze was de helft van het duo "De Olympiazusjes" en verving Jo Leemans, die vaak gezondheidsproblemen had, in het orkest van Francis Bay, de vaste big band van de NIR, later BRT. Maar toen de echte doorbraak uitbleef, hield ze het voor bekeken, en zei de variétéwereld vaarwel.  

Polio

In 1967 had Heuts geld nodig om de verzorging van een van haar kinderen met polio te betalen. Ze klopte aan bij producer Johnny Hoes. Die bedacht een niche voor de al met al flamboyante en vrij knappe vrouw: een erotische smartlappenzangeres. De legende wil dat hij het liedje "Ik ben Lola" in tien minuten schreef. Annie of Lola werd een graag geziene gast op de Vlaamse en Nederlandse televisie en het nummer verkocht prima. 

Het personage Zwarte Lola betekende een comeback van Heuts en leverde haar met "Ik ben Lola van de stripteasebar" haar grootste hit op, na twee decennia in de achtergrond van de Vlaamse showbizz. Haar repertoire bestond vanaf dan naast enkele liedjes over stripteasebars vooral uit covers van smartlappen zoals “Dat ene slippertje” en “Wie me betaalt, mag me bekijken”.

Ze was de meer erotische versie van de Zangeres Zonder Naam, op wie ze overigens fysiek leek, en de verre voorloopster van Astrid Nijgh ("Ik doe wat ik doe'').  Voor alle duidelijkheid: met striptease of met de seksindustrie had Annie Heuts niets te maken, en ze deed geen gewaagde fotoshoots. 

In 1991 vertelde Annie Heuts honderduit over haar carrière in het programma "Gelieve aan uw toestel te blijven" met Marcel Vanthilt. Op het einde zong ze haar hit "Ik ben Lola". Bekijk hier de beelden van toen (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wendy van Wanten

In 1987 stopte  Annie Heuts met haar carrière.  Ze verscheen nog af en toe in talkshows en retro-programma's. Daarbij speelde ze met verve haar rol van Zwarte Lola. Mogelijk inspireerde ze daarbij Iris Vandenkerckhove, die het personage Wendy van Wanten werd.  

Heuts woonde intussen al jaren in Bolderberg in Heusden-Zolder. Daar is ze donderdag op 90-jarige leeftijd overleden. Volgende week vrijdag heeft haar uitvaart plaats.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen