FOTO: JVK

Dierenrechtenactivisten van Animal Resistance bezetten foie-gras­boerderij in Bekegem

Dierenrechtenactivisten van Animal Resistance hebben actie gevoerd tegen een foie-grasproducent in Bekegem, in West-Vlaanderen. Een twintigtal mensen ketende zich vast aan de kooien van de eenden. De politie heeft intussen een einde gemaakt aan de actie.

"Nadat we de beelden van de kooien, de bedrade ondergrond waarin deze dieren moeten leven, de tientallen dode en gewonde eenden zagen, waren we allemaal erg van slag", vertelt woordvoerder Glenn Lemmens in een persbericht. Volgens Lemmens heeft een klokkenluider in het bedrijf hen beelden bezorgd waarop te zien is dat de eenden in schrijnende omstandigheden worden gehouden. De activisten zouden meermaals geprobeerd hebben om Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) te contacteren, maar kregen naar eigen zeggen geen antwoord.

De laatste Vlaamse foie-grasproducent zou sowieso in 2023 de deuren moeten sluiten. Want dan komt er een verbod op het dwangvoederen van ganzen en eenden. Maar Animal Resistance eist dat de bewuste boerderij in de Ichtegemse deelgemeente Bekegem onmiddellijk gesloten wordt. 

De hele actie, de eerste van deze nieuwe activistische groepering, werd van binnenuit gefilmd en gestreamd via Facebook. Op die beelden was te zien dat de politie uiteindelijk een einde heeft gemaakt aan de actie. Daarvoor moest ze enkele activisten losknippen van de eendenkooien.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Een stel hooligans die niet weten wat ze aan het doen zijn"

De eigenaar van het foie-grasbedrijf, Filip Callemeyn, is niet te spreken over de actie: "Wij proberen ons best te doen om de dieren zo rustig mogelijk te houden, en dan komt daar zo'n zootje ongeregeld tussen de kooien en de eenden lopen. Ze hebben ervoor gezorgd dat de dieren in paniek raakten, waardoor ze over elkaar heen begonnen te kruipen, stress kregen, en gewond raakten. Dat zal ervoor zorgen dat er heel veel dieren sterven. In plaats van voor dierenwelzijn te zorgen, doen ze net het omgekeerde. Het is gewoon een stel hooligans die niet weten wat ze doen. Als ze op een zinnige manier overleg zouden plegen met de minister van Dierenwelzijn en andere instanties, dan zouden ze meer resultaat bereiken."

"Hun strijd is achterhaald"

Michaël Devoldere, woordvoerder van minister Weyts, heeft intussen in een reactie laten weten dat het verbod op dwangvoederen al is goedgekeurd in Vlaanderen. "De sluiting is decretaal goedgekeurd, hun strijd is dus achterhaald. Ze zouden dus beter ons voorbeeld proberen te promoten en te exporten naar elders. Te beginnen met Wallonië en Frankrijk", klinkt het. Minister Weyts bevindt zich momenteel in het Nederlandse Gorinchem, waar hij het Landelijk Congres Dierenhulpverlening zal toespreken over het Vlaamse dierenwelzijnsbeleid.

FOTO: JVK

Meest gelezen