AP

Beatles-fotograaf Robert Freeman overleden, "een van onze lievelingsfotografen"

De Britse fotograaf Robert Freeman is op 82-jarige leeftijd overleden. Freeman was volgens Paul McCartney een van de lievelingsfotografen van The Beatles. Hij maakte onder meer de hoezen van "Help!" en "Rubber soul". 

Paul McCartney is vol lof over Freeman. "Hij was een van onze lievelingsfotografen in de Beatles-jaren. Hij maakte enkele van onze meest iconische platenhoezen", schrijft Paul McCartney op zijn website. "Hij was zeer professioneel, maar ook zeer creatief en een originele denker. We gaan deze formidabele mens missen. Maar ik zal voor altijd de mooie herinneringen aan hem koesteren."

Robert Freeman maakte de platenhoezen van "With the Beatles" (1963), het tweede album waarop een schaduw valt over de gezichten van de groepsleden. Ook maakte hij de hoezen van "Beatles for sale" (1964), "Help!" (1965) en "Rubber soul" (1965).

"De mensen denken vaak dat de foto van "With the Beatles" (zie hieronder in tweet) een foto was die zorgvuldig in de studio is gemaakt. In werkelijkheid maakte Robert hem snel in de gang van een hotel waar we verbleven, en waar het natuurlijke licht uit de ramen aan het einde van de gang kwam. Ik denk dat het niet langer dan een halfuur heeft geduurd", zei McCartney.

(lees verder onder de tweet)

Ook onthult McCartney hoe de platenhoes van "Rubber soul" (rechts op foto bovenaan) tot stand kwam. "Robert Freeman had de gewoonte om de foto's die hij maakte te projecteren op een stuk wit karton, exact zo groot als een album, om een precies idee te hebben van het eindproduct", zei hij. "Maar op een gegeven moment viel dat karton, waardoor de foto "een uitgerokken aspect" kreeg, een beeld dat perfect bij de titel van het album paste."

Ook een andere oud-Beatle, drummer Ringo Starr, bracht hulde aan Freeman op Twitter. "God zegene Robert Freeman, vrede en liefde aan zijn familie", schreef hij.

Robert Freeman werkte eerst voor de Britse krant The Sunday Times. Met een reeks zwart-witfoto's van jazzmuzikanten kwam hij op de radar van Beatles-manager Brian Epstein. In 1963 begon hij met de band te werken.  Freeman was ook de fotograaf van de eerste Pirelli-naaktkalender in 1964. 

Meest gelezen