Videospeler inladen...

Forse besparingen in de cultuursector, projectsubsidies met 60 procent omlaag

De werkingsmiddelen in de cultuursector gaan met zes procent omlaag. Dat is te lezen in de beleidsnota van minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Voor de projectsubsidies is de besparing nog een pak forser. Concreet gaan die van 8,47 miljoen naar 3,39 miljoen, een daling van 60 procent. 

De beleidsnota's van de nieuwe Vlaamse ministers werden vanaf vrijdag online geplaatst. Als minister van Cultuur wil Jan Jambon naar eigen zeggen de sterktes van het bestaande Vlaamse cultuurbeleid verder uitbouwen, en tegelijk nieuwe accenten leggen om de maatschappelijke, persoonlijke én economische waarde van cultuur te maximaliseren. Maar zoals bepaald in het regeerakkoord staat ook de cultuursector voor een besparingsoefening.

In de werkingssubsidies van cultuurinstellingen zoals KVS in Brussel, Toneelhuis in Antwerpen of NT Gent wordt een besparing van zes procent doorgevoerd. In uitzonderlijke gevallen wordt daar wel van afgeweken, met name bij de zeven erkende Vlaamse Kunstinstellingen - onder meer de Vooruit in Gent, deSingel in Antwerpen, de Ancienne Belgique in Brussel en het Kunsthuis (Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen) - waar de besparing op de subsidies beperkt wordt tot drie procent.

Bokrijk

De projectsubsidies zakken dan weer fors, met ongeveer 60 procent van 8,47 miljoen euro dit jaar naar 3,39 miljoen volgend jaar. "Het projectenbeleid (...) mag er niet toe leiden dat de illusie wordt gecreëerd dat dit automatisch leidt tot een structurele subsidie", schrijft Jambon in zijn beleidsnota. "Bij de beoordeling gebeurt de selectie prioritair in functie van het potentieel om een internationaal niveau te bereiken. Selectiever kiezen moet ook leiden tot een betere ondersteuning."

Naast de besparingen zullen de komende vijf jaar ook "nieuwe impulsen" plaatsvinden, zoals in de sector van het cultureel erfgoed: musea en archieven dus. Volgens Jambon "het DNA van onze samenleving". Na eerst een beperkte besparing krijgen zij tegen het einde van de legislatuur 878.000 euro extra.

Ook het Vlaams Audiovisueel Fonds, dat de Vlaamse filmsector ondersteunt,  en Literatuur Vlaanderen (het vroegere Vlaams Fonds voor de Letteren, VFL), dat de Vlaamse literaire sector bijstaat, krijgen meer geld. Goed nieuws is er ook voor de Limburgse culturele centra Z33, Bokrijk/Crafts en Alden Biesen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen