Videospeler inladen...

Indiase heiligdom Ayodhya wordt toegekend aan hindoes, na lang aanslepend en bloedig conflict met moslims

Het Indiase Hooggerechtshof heeft een juridisch einde gemaakt aan ruim een eeuw geruzie tussen hindoes en moslims over de religieuze plaats Ayodhya, in het noorden van het land. Daar zijn al enkele duizenden doden voor gevallen. De hindoes mogen er nu een tempel bouwen, de moslims krijgen een andere site in de buurt. Net voor het vonnis riep de Indiase premier Modi op tot kalmte. 

Het Indiase Hooggerechtshof heeft unaniem beslist dat een hindoe-organisatie een tempel mag bouwen op de omstreden religieuze plek in de noordelijke stad Ayodhya.  De moslims, die de plaats ook als een belangrijke gebedsplaats beschouwen, krijgen een stuk land in de buurt. Het vonnis maakt een eind aan tientallen jaren van juridische strijd door enkele hindoegroeperingen. Die willen op de plaats een tempel bouwen voor Rama, een fysieke incarnatie van de Hindoe-god Vishnu. 

De actievoerders beweren dat de site al heilig was voor de hindoes, lang voor de moslims er tijdens hun Mogolbewind een moskee bouwden in de zestiende eeuw. Die Babri-moskee (zie foto onder uit 1990) werd in 1992 door woedende hindoes verwoest .  De vernieling leidde tot felle rellen waarbij zeker 2.000 mensen om het leven kwamen, vooral moslims.  Sindsdien is de strijd uitgevochten voor de hoogste rechtbank in India. 

AP1990

Overwinning voor premier Modi

Het vonnis over Ayodhya is een overwinning voor premier Modi en zijn nationalistische hindoepartij. Modi haalde bij de verkiezingen eerder dit jaar een gemakkelijke tweede ambtstermijn binnen. Hij riep voor de uitspraak van het Hooggerechtshof op tot  kalmte. Ook religieuze leiders van hindoes en moslims hebben opgeroepen om het niet opnieuw tot geweld te laten komen.

Maar de veiligheidsdiensten zijn op hun hoede.  Er is een samenscholingsverbod en meer bewaking in de buurt. Ook in een aantal steden is het internet afgesloten om te vermijden dat er geruchten de ronde zouden doen die kunnen aanzetten tot geweld. 

De geboorteplaats van de held Rama

Het conflict is in feite al negen eeuwen oud en gaat over de religieuze identiteit van India sinds de invallen van de moslims in de 12e eeuw. Ayodhya is heilig voor de hindoes omdat volgens hen hier een tempel stond voor Rama, de held die zijn ontvoerde vrouw Sita ging redden uit de klauwen van een demon in het bekende epos "Ramayana". Voor de hindoes is Rama een van de reïncarnaties van de god Vishnu. 

De stenen pilaren voor de nieuwe tempel staan al lang klaar in Ayodhya.

Die tempel zou verwoest zijn door islamitische invallers uit Centraal-Azië en in het begin van de 16e eeuw zou de veroveraar en eerste Moghul-keizer Babur hier een moskee hebben gebouwd. Het gebeurde wel vaker dat moslimheersers in India een moskee bouwden op de plaats van een verwoest hindoeheiligdom om hun machtsgreep duidelijk te maken. 

Hier in Ayodhya liep het fout af: in 1992 werd de Babri Masjid of moskee van Babur verwoest door een menigte radicale hindoes. Daarop kwamen 2.000 mensen om bij rellen en sindsdien woedt een juridische strijd om het bezit van de site. In 2010 velde een rechtbank een Salomonsoordeel en verdeelde die de site van 11.210 vierkante meter groot tussen een hindoeïstische en islamitische stichting, een beslissing waar geen van beiden genoegen mee nam. Uiteindelijk werd de hete aardappel doorgeschoven naar het Hooggerechtshof dat nu beslist heeft.

 Radicale hindoes op een koepel van de Babri Masjid tijdens de verwoesting in 1992.
AP1992

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen