Videospeler inladen...

Merkel bij herdenking in Berlijn: "Geen muur is zo hoog dat hij niet kan worden neergehaald"

Met een dag vol feestelijkheden herdenkt de Duitse hoofdstad Berlijn de val van de Muur, vandaag precies 30 jaar geleden. De dag begon met een ingetogen officiële herdenking, bijgewoond door bondskanselier Angela Merkel en president Walter Steinmeier. Merkel riep Europa op om het verleden niet te vergeten en zich te blijven engageren voor vrijheid en democratie.

De dertigste verjaardag van de val van de Muur wordt uitgebreid herdacht en gevierd. De dag begon ingetogen, met een officiële herdenking in de Bernauer Strasse, waar een lang stuk van de Muur bewaard is gebleven.

(lees voort onder de foto)

De plechtigheid werd bijgewoond door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en president Walter Steinmeier, maar ook door de staatshoofden van Polen, Slovakije, Tsjechië en Hongarije. Steinmeier bedankte hen voor de bijdrage die hun landen 30 jaar geleden leverden tot de Val van de Berlijnse Muur. "Zonder de moed en de vrijheidsdrang van deze landen was de vreedzame revolutie in Oost-Europa en de eenmaking van Duitsland niet mogelijk geweest", zei hij.

Bondskanselier Angela Merkel sprak de genodigden toe in de Verzoeningskapel, op de plaats waar vroeger de "Todesstreifen" lag, de strook waar DDR-troepen burgers beschoten als ze die betraden zonder toestemming. "Ik herinner aan de mensen die aan deze muur gedood werden, terwijl ze de vrijheid zochten", zei Merkel. "Ik herinner ook aan de 75.000 mensen die gevangen werden genomen tijdens hun vlucht. Ik herinner aan de mensen die repressie ondervonden omdat hun familieleden waren gevlucht."

Merkel riep op om het verleden niet te vergeten. "De Muur is geschiedenis en leert ons: geen muur die mensen tegenhoudt en vrijheid belemmert is zo hoog of zo lang dat hij niet kan worden neergehaald", zei ze. Merkel riep Europa op om democratie en vrijheid te blijven verdedigen. 

De staatshoofden en andere genodigden werden ook toegesproken door jongeren uit acht Europese landen. Na de toespraken staken alle aanwezigen een roos in de spleten van het overgebleven stuk Muur.

(lees voort onder de foto)

Vanavond bracht Steinmeier aan de Brandenburgse Poort hulde aan al wie ertoe bijgedragen heeft dat de muur is gaan wankelen en uiteindelijk is gevallen. Hij vernoemde onder anderen president Gorbatsjov van de Sovjetunie en de Amerikaanse president Reagan, die vlakbij de Brandenburgse Poort de oproep had gedaan om de muur neer te halen. 

Steinmeier riep de Amerikaanse president Donald Trump op tot respect voor bondgenoten, geen nationaal egoïsme. "Wij Duitsers zijn veel verschuldigd aan de Verenigde Staten als partner voor democratie en vrijheid, tegen het nationale egoïsme. Dat wens ik ook voor de toekomst", zei hij. 

Eerder op de dag had de Amerikaanse president zijn felicitaties aan Duitsland overgemaakt naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur. "Laat het lot van de Berlijnse Muur een les zijn voor onderdrukkende regimes en leiders overal ter wereld: geen IJzeren Gordijn zal ooit de ijzeren wil bevatten van een volk dat vrij wil zijn", schreef hij in een verklaring.

De herdenking werd afgesloten met de uitvoering van de 5e symphonie van Ludwig van Beethoven, onder leiding van de bekende dirigent Daniel Barenboim, en met vuurwerk. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Roel Pennemans is in Berlijn voor de herdenking van de val van de Muur:

Videospeler inladen...

De val van de Muur heeft een diepe indruk gemaakt op Marleen Luykx, een Belgische die al sinds de jaren 70 in West-Berlijn woont. Roel Pennemans sprak met haar:

Videospeler inladen...

Meest gelezen