AFP or licensors

Regeringstroepen en separatisten trekken soldaten terug in Oost-Oekraïne

Aan de frontlijn in het oosten van Oekraïne zijn zowel de regeringstroepen als de separatistische rebellen begonnen met de terugtrekking van hun soldaten. De demilitarisering is de laatste voorwaarde voor een mogelijke ontmoeting tussen de Oekraïense president Volodimir Zelenski en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. 

De terugtrekking gebeurt in Petriwske, een dorp ten zuiden van Donetsk. Het is de derde terugtrekking van frontlijnposities sinds juni. Zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische separatisten vuurden witte en groene seinraketten af als startsignaal. 

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De demilitarisering is de laatste voorwaarde voor een mogelijke ontmoeting tussen de Oekraïense president Volodimir Zelenski en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, die ook zou worden bijgewoond door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron.

De top zou een eerste stap moeten worden om een einde te maken aan de oorlog in Oost-Oekraïne. Het conflict sleept al vijf jaar aan en heeft al 13.000 doden geëist.

Volgens de Oekraïense president Zelenski, die van de beëindiging van de oorlog in het oosten van het land een prioriteit heeft gemaakt, staat niets een top nu nog in de weg. Maar het water tussen Rusland, dat de separatisten heimelijk steunt, en Kiev is nog diep. Mogelijk stelt Rusland toch nog extra voorwaarden om een top te laten plaatsvinden.

Meest gelezen