Zurab Tsertsvadze

Bekroond bij ons, omstreden in thuisland: onlusten bij première "homofilm" in Georgië 

In de Georgische hoofdstad Tbilisi is het gisteravond tot rellen gekomen bij de première van "And then we danced", een al meermaals bekroonde film over een romance tussen twee mannelijke dansers bij het nationale Georgische volksdansgezelschap. Honderden ultranationalistische betogers wilden de vertoning voorkomen en raakten slaags met de politie. 

"And then we danced", sinds deze week ook bij ons in de zalen, is de Zweedse Oscarinzending. Maar met Zweden heeft het verhaal niets te maken. Regisseur Levan Akin is van Georgische komaf, en situeerde zijn debuutfilm helemaal in en rond Tbilisi. De film toont de romance tussen twee jonge mannelijke dansers uit de nationale volksdansgroep.   

Op verschillende internationale filmfestivals, onder meer ook op het Film Fest Gent, is "And then we dance" al in de prijzen gevallen (in Gent kreeg de film de Publieksprijs).

Maar in Georgië, dat net als andere landen van de Kaukasus en veel voormalige Sovjetrepublieken bekendstaat als homofoob, is hij erg controversieel. De invloedrijke Georgische orthodoxe kerk noemde de film "een affront voor de traditionele Georgische waarden". 

Zurab Tsertsvadze

De première in Tbilisi verliep dan ook niet zonder slag of stoot. Honderden demonstranten, vooral ultranationalisten, versperden de weg naar de bioscoop waar de vertoning plaatsvond. Ze scandeerden leuzen, droegen kruisbeelden en andere religieuze symbolen en staken een regenboogvlag in brand. "Georgische volksdans vormt het hart van onze spirituele waarden, we laten niet spotten met onze tradities", zei een van de betogers" aan het persagentschap AFP.

De manifestatie kon niet verhinderen dat de première in een uitverkochte filmzaal gewoon doorging. De politie, die talrijk aanwezig was, pakte een tiental manifestanten op. 

Meest gelezen