AFP or licensors

Amnesty International vraagt regering in Irak om "bloedbad te voorkomen"

In Irak lijkt de regering steeds harder op te treden tegen de betogers die al meer dan een maand lang op straat komen. Om het Tahrirplein in Bagdad, het hart van het protest, en verschillende grote bruggen te ontruimen, gebruikten de ordediensten grof geweld. Daarbij zijn opnieuw doden gevallen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vraagt de Iraakse regering om de ordediensten in bedwang te houden "om een bloedbad te voorkomen".

In Bagdad en andere Iraakse steden hebben de ordediensten vandaag weer traangas gebruikt en versperringen opgeworpen. Toch blijven betogers onafgebroken op straat komen, hoewel de regering sinds gisteren harder optreedt. 

In Bagdad werden drie bruggen die door betogers werden bezet met geweld ontruimd. De bruggen liggen op de weg naar het Tahrirplein, het epicentrum van het protest.  

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Negen manifestanten werden gedood door kogels of traangasgranaten. Ook in de zuidelijke stad Basra kwamen drie betogers om het leven. In totaal zijn nu al tussen 250 en 300 doden gevallen bij het protest dat sinds begin oktober ontvlamde in Irak. 12.000 mensen raakten gewond.

Amnesty International heeft de Iraakse regering opgeroepen "om een onmiddellijk einde te maken aan het voortdurende en onwettelijke gebruik van dodelijk geweld". De mensenrechtenorganisatie vraagt dat de regering de ordediensten in bedwang houdt "om een bloedbad te voorkomen". 

Het protest in Irak is begin oktober begonnen. De betogers komen massaal op straat tegen de corruptie van de politieke elite, de werkloosheid en het gebrek aan openbare dienstverlening in het land. Ze keren zich ook tegen buurland Iran, dat ze een te grote inmenging in de Iraakse politiek verwijten.

AFP or licensors

Meest gelezen