Videospeler inladen...

Nog meer hitte en wind op komst in Australië: "Bosbranden dreigen uit te breiden naar andere gebieden"

Meer dan honderd bosbranden zijn er al in Queensland en New South Wales, in het oosten van Australië, en er zijn al drie mensen om het leven gekomen. Maar volgens premier Scott Morisson en volgens de brandweer is er nog meer hitte en wind op komst en dreigt het vuur over te slaan naar andere gebieden. De premier denkt eraan om het leger in te zetten om te helpen bij de bluswerken. 

Meer dan 1.300 brandweerlui en honderden vrijwilligers proberen met man en macht de tientallen bosbranden in te dijken die voort razen in Queensland en New South Wales. In die staat zijn nu al drie mensen om het leven gekomen. Vrijdag trof de brandweer een slachtoffer aan in een uitgebrande auto in Glen Innes. Daar bezweek ook een vrouw aan brandwonden. Gisteren vonden de hulpverleners nog een derde lichaam in Taree, op 300 kilometer ten noorden van Sydney. 

Duizenden mensen hebben de nacht in opvangcentra doorgebracht. Meer dan 150 woningen zijn door het vuur verwoest. 

Lees voort onder het kaartje.

Premier waarschuwt

De  voorbije nacht was het een beetje koeler, maar er is de volgende dagen opnieuw slecht weer op komst: hoge temperaturen, droogte en sterke wind, de ideale voedingsbodem om het vuur opnieuw aan te wakkeren en nieuwe branden te doen ontstaan.  De brandweer waarschuwt dat het vuur in die omstandigheden zal uitbreiden en dat meer inwoners zullen worden getroffen, ook in dichter bevolkte gebieden in de richting van Sydney. 

Premier Scott Morisson denkt eraan om de hulp van het leger in te roepen om de brandhaarden te bestrijden.  "Het is nog niet voorbij", zei Morisson bij een bezoek aan een opvangcentrum in New South Wales. "Dinsdag wordt het nog moeilijker en niet alleen hier maar ook in het westen van Australië. "

Dinsdag wordt nog moeilijker. En niet alleen hier in New South Wales. We zien dezelfde omstandigheden in het westen van Australië.
Scott Morrison, Australische premier

Intussen maakt de brandweer zich ook steeds meer zorgen over de waterschaarste. De blusvliegtuigen moeten vaak lange afstanden afleggen om het water tot in de droge gebieden te krijgen. Op sommige plaatsen hebben lokale besturen waterputten geboord om de vraag bij te houden. 

Het seizoen van de zogenoemde "bush fires" is nog maar begonnen, want de zomermaanden komen eraan. Vorig jaar beleefde Australië al een hitterecord. 2018 en 2017 waren de derde en vierde heetste zomers ooit. De klimaatopwarming is duidelijk, zegt het Australische Meteorologische Bureau. Klimaatactivisten zeggen dat de regering al tien jaar hun waarschuwingen negeert. 

AFP or licensors
AAP
Sydney onder een laag rook door naburige branden, 1 november 2019.
AFP or licensors

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen