Videospeler inladen...

Boliviaanse president Morales zwicht voor straatprotest en leger en neemt ontslag 

De Boliviaanse president Evo Morales heeft ontslag genomen. Er woeden al drie weken protesten in het Zuid-Amerikaanse land tegen zijn herverkiezing. Het ontslag komt er nadat de legerleiding Morales gevraagd had om een stap opzij te zetten, "voor het goed van Bolivia".

In Bolivia is het protest na de herverkiezing van Evo Morales dit weekend niet gaan liggen, integendeel. In verschillende steden kregen de betogers de steun van muitende politieagenten.

In de hoofdstad La Paz en in de steden Santa Cruz en Cochabamba stapten agenten mee op in de manifestaties. Ook bewakers van het presidentiële paleis in La Paz verlieten hun post. 

AFP or licensors

Betogers, zo'n 300 in totaal, bezetten ook de kantoren van twee staatsmedia, Bolivia TV en de radiozender Patria Nueva. De werknemers werden weggestuurd. 

President Morales veroordeelde de actie. "Ze zeggen dat ze democratie verdedigen, maar ze handelen als in een dictatuur", reageerde hij op Twitter. 

Morales, die aan de macht is sinds 2006, kondigde in een ultieme poging om zijn positie te behouden nieuwe verkiezingen aan, om "Bolivia te pacificeren", maar dat haalde weinig uit.

Het protest in Boliva is al meer dan twee weken aan de gang. Het brak uit toen Morales tot winnaar van de presidentsverkiezingen werd uitgeroepen.

Volgens de kiescommissie won Morales in één ronde, maar de oppositie betwist dat en beschuldigde de president van fraude. Om in de eerste ronde te kunnen winnen, had Morales een verschil van minstens tien procentpunt nodig.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen