Videospeler inladen...

Ex-preformateur Bourgeois: "Oplossingen PS slecht voor toekomst"; collega Demotte: "N-VA maakt er karikatuur van"

Voor de voormalige preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) is een federale coalitie tussen hun beide partijen bijna onmogelijk. Om zowel in Vlaanderen als in Wallonië een meerderheid te hebben, zou er een paars-gele regering moeten komen. Maar het water tussen de Waalse socialisten en N-VA is daarvoor inhoudelijk veel te diep. Dat bleek vanmorgen nogmaals in "De zevende dag". 

Begin deze week werden de preformateurs Rudy Demotte (PS)  en Bourgeois (N-VA) op hun eigen vraag door de koning ontheven uit hun opdracht. Na bijna een maand van gesprekken is er volgens hen nog steeds geen akkoord mogelijk tussen PS en N-VA om tot de vorming van een federale regering te komen.

Al ging het op menselijk vlak wel goed. "Ik heb een open dialoog en hoffelijkheid ervaren, op menselijk vlak is er geen wantrouwen tussen N-VA en PS", zegt voormalig preformateur Geert Bourgeois (N-VA) in "De zevende dag". "Maar toen het over de inhoud ging, dan zag je dat er een wereld van verschil is. De oplossingen die de PS wil zijn slecht voor onze toekomst." 

De oplossingen die de PS wil, zijn slecht voor onze toekomst.

Geert Bourgeois (N-VA)

Volgens Bourgeois is de manier waarop beide politieke partijen de problemen in ons land willen oplossen, fundamenteel verschillend. In Vlaanderen is er rechts tot uiterst rechts gestemd, in Wallonië links tot uiterst links. "Een federale regering moet een programma hebben dat ons weghaalt uit de ellende waar we nu in zitten. We moeten een begroting in evenwicht krijgen, perspectief geven aan de Vlaming, aansluiting vinden met de noordelijke landen. Zij (PS, red.) zeggen: we gaan de hervormingen terugschroeven, de pensioenleeftijd moet naar beneden, we gaan minder werken per week voor hetzelfde loon, ... . Terwijl alle Vlaamse partijen (er zijn nuances bij) zeggen: we gaan besparen, minstens de groei beperken. Dat soort politiek kunnen we niet langer betalen." 

Bourgeois ontkent dat de N-VA gepleit heeft voor confederalisme (waarbij Vlaanderen en Wallonië nog zelfstandiger worden en beslissen welke dingen ze nog samen doen in een federale regering) of niets. "Dat hebben wij niet gezegd. Dat leggen wij ook niet op tafel. Als je ziet dat het blokkeert, dat de limieten van het overlegmodel bereikt zijn, laat dan elk zijn verantwoordelijkheid nemen." 

Bekijk het gesprek met Geert Bourgeois in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Rudy Demotte: "Dachten dat zaden vruchtbaar waren, maar dat was niet het geval"

Ook Rudy Demotte, voormalig preformateur voor PS, beaamt dat het er tussen hem en Bourgeois zeer hoffelijk aan toe ging. "Maar de onderhandelingen tussen de partijen waren nog moeilijker, op bepaalde moment konden we geen evenwicht meer vinden tussen de compromissen van Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) (de vorige preformateurs, red.) en de verschillende partijen - niet enkel N-VA en PS, maar alle partijen. We dachten dat de zaden vruchtbaar waren, maar dat was niet het geval. "

Volgens Demotte gingen de voorstellen om de sociale zekerheid te splitsen bijvoorbeeld te ver. “Als u de solidariteit verplaatst van een persoon naar een territorium dan zit u in een ander paradigma, een soort confederalisme. Ik vrees dat men een soort mengeling maakt van twee verschillende concepten. Solidariteit tussen mensen is niet hetzelfde als solidariteit tussen gewesten." 

Het wordt een karikatuur: de verspillende socialisten tegenover de zeer zuinige N-VA-ers.

Rudy Demotte (PS)

Demotte vindt tot slot dat Bourgeois een karikatuur maakt van de verschillen tussen de N-VA en PS. "Als men zegt dat de belastingen te hoog liggen in België, PS zat in de oppositie. Als men nu verslagen van Europa leest, staat er duidelijk in dat het onevenwicht van België verbonden is, niet zo zeer aan de verhoging van de uitgaven, maar aan het verlies van inkomsten. Het probleem komt er door slecht beheer. Ik ben altijd voor zeer gematigde maatregelen geweest. Hier maakt men er een karikatuur van: de "verspillende socialisten", tegenover de "zeer zuinige N-VA-ers". Nu gebeurt er een tax shift: wie moet betalen: de middenklasse, de rijksten of de armen? Volgens mij betaalt de middenklasse genoeg, de rijken niet genoeg en de armen blijven altijd arm. "

Bekijk het gesprek met Rudy Demotte in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Bart Somers: "Het is voor alle partijen moeilijk, maar we moeten vooruit"

Paul Magnette van de PS praat intussen als informateur opnieuw met de 10 partijen. En zowel een regering met liberalen en N-VA als een regering met liberalen en groenen behoren volgens hem nog tot de mogelijkheden. Al verkiezen de Vlaamse liberalen toch een regering met N-VA.  

"Wij zijn geen partij van veto's", zegt Bart Somers, Vlaams minister van Samenleven (Open VLD) in "De zevende dag". "We hebben gezegd: paars-geel is moeilijk, paars-groen nog moeilijker, maar voor paars-geel is N-VA nodig. Het is voor alle partijen moeilijk, maar we moeten daarin wel vooruit, we kunnen niet bij de pakken blijven zitten en het land laten verrotten." 

Bekijk het gesprek met Bart Somers in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen