De Iraanse president Hassan Rouhani kondigde het nieuws aan in de Iraanse stad Yazd voor vele aanhangers.

Iraanse president Rouhani: "Nieuw olieveld ontdekt dat goed is voor 53 miljard vaten olie"

In het zuiden van Iran is een nieuw olieveld ontdekt dat goed zou zijn voor de productie van maar liefst 53 miljard vaten olie. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Iraanse stad Yazd. De economie van Iran is erg afhankelijk van de export van olie en wordt zwaar getroffen door Amerikaanse sancties.

President Rouhani maakte de aankondiging tijdens een grote bijeenkomst in de woestijnstad Yazd, in het centrum van Iran. Het nieuwe olieveld  kan de oliereserves van Iran met maar liefst een derde vergroten. "53 miljard vaten olie zullen worden toegevoegd aan de 150 miljard vaten oliereserves van Iran," aldus de Iraanse president.

Met oliereserves bedoelt men de ruwe olie die uit de olievelden kan worden gewonnen. Het is een maatstaaf om de olieproductie tussen landen met elkaar te vergelijkingen. Toch kunnen deze cijfers onderling erg van elkaar verschillen omdat verscheidene landen andere normen gebruiken om hun oliereserves te meten.

Het nieuwe Iraanse olieveld bevindt zich in de zuidelijke provincie Khuzestan. Als de beweringen van Rouhani kloppen dan zal dit olieveld het tweede grootste worden van Iran. Nabij Ahvaz, in het westen van het land, bevindt zich nog een Iraans olieveld dat goed is voor maar liefst 65 miljard vaten olie.

(Lees verder onder de foto)

De Iraanse president Hassan Rouhani in de woestijnstad Yazd.

Amerikaanse sancties

President Hassan Rouhani verwees in zijn speech ook naar de economische sancties die de Verenigde Staten aan het land oplegt. Rouhani zei: "Ondanks de Amerikaanse sancties op de export van olie, hebben Iraanse arbeiders en ingenieurs 53 miljard vaten olie ontdekt."

De Verenigde Staten heeft de voorbije jaren nieuwe sancties opgelegd aan Iran. Die kwamen er nadat de Amerikaanse president Donald Trump in mei 2018 de Verenigde Staten eenzijdig terugtrok uit het nucleaire VN-akkoord met Iran.

Dat akkoord moest zorgen voor een vermindering van sancties, nieuwe handelsakkoorden en buitenlandse investeringen voor Iran. In ruil daarvoor zou Iran afzien van de militaire doelstellingen in zijn nucleaire programma. President Donald Trump had echter weinig vertrouwen in de Iraanse beloftes. Als reactie heeft Iran al verschillende stappen ondernomen om de overeenkomsten en beloftes uit de Iran-deal terug te draaien. 

Een aantal Amerikaanse sancties zijn specifiek gericht tegen de Iraanse olie-export. Iran heeft één van de grootste oliereserves ter wereld en is erg afhankelijk van de export van olie. De economie van het land wordt dan ook zwaar getroffen door de sancties.

Meest gelezen