Opnieuw protest tegen foie gras: activisten ketenen zich vast in Antwerpse supermarkt

In Antwerpen heeft de dierenrechtenorganisatie Animal Resistance actie gevoerd tegen de verkoop van foie gras, dat is leverpastei van eenden of ganzen. Een 15-tal activisten ketenden zich aan elkaar vast in een supermarkt op de Groenplaats. Ze klagen aan dat dieren mishandeld worden bij de productie van foie gras. Gisteren voerde dezelfde organisatie al actie bij een eendenkwekerij in West-Vlaanderen.

Een vijftiental activisten ketende zich aan elkaar vast in de supermarkt. Cru op de Groenplaats. Een van hen kreeg een sonde in de mond, die bevestigd was aan een trechter om aan te tonen hoe de eenden worden vetgemest voor de productie van foie gras.

De activisten kozen supermarkt Cru uit, omdat die de Bekegemse foie gras verkoopt. Zaterdag hadden ze al de boerderij van die foie gras-producent bezet. "We willen met onze actie in Cru aantonen dat het probleem niet enkel plaatsvindt in de stal, maar dat het leed van de eenden eigenlijk gecreëerd wordt door de aankoop van foie gras door de consument", zegt Glenn Lemmens, woordvoerder van Animal Resistance.

De organisatie eist niet alleen dat Cru het contract met de Bekegemse producent verbreekt, maar ook dat foie gras volledig uit het aanbod verdwijnt en dat ze eventueel plantaardige alternatieven aanbieden.

"Zolang er de mogelijkheid is om foie gras te kopen, zullen mensen dit blijven doen en zullen er ganzen en eenden blijven lijden. Een verbod op de verkoop is de voornaamste oplossing om dit leed te stoppen", vertelt een activist.

Veertien activisten werden bestuurlijk aangehouden, nadat ze weigerden om supermarkt Cru te verlaten. De politie vorderde een bus van De Lijn op om de actievoerders mee af te voeren. Een aantal van hen moest naar de bus gesleept worden.

Meest gelezen