Oleg Sokolov als Napoleon.
AFP or licensors

Prominente Russische Napoleon-expert verdacht van macabere moord op oud-studente

De Russische pers is in de ban van een even bizarre als macabere moordzaak. In Sint-Petersburg is Oleg Sokolov, een prominent historicus, gearresteerd nadat hij dronken uit een rivier was gered. In zijn rugzak vond de politie de armen van een vrouw, een oud-studente van de man, met wie hij een relatie had. De hoogleraar heeft intussen bekentenissen afgelegd.  

De politie van Sint-Petersburg redde gisterochtend een man die dronken in de ijskoude rivier Moika was terechtgekomen. In zijn rugzak werden de armen van een vrouw gevonden, en ook een wapen.  

De drenkeling bleek Oleg Sokolov te zijn, een prominent historicus die bekend is van boeken over Napoleon. Hij zou tevergeefs hebben geprobeerd om de lichaamsdelen van de vrouw, zijn 24-jarige oud-studente en vriendin Anastasia Jesjenko, te laten verdwijnen. In het huis van Sokolov vond de politie het onthoofde lichaam van de vrouw.  

Sokolov heeft intussen bekentenissen afgelegd, zegt zijn advocaat aan het Franse persagentschap AFP.

Légion d'Honneur

Oleg Sokolov (63) is bekend van een aantal boeken over de Franse generaal en keizer Napoleon. Hij werd vaak ingeschakeld als consulent bij historische films. In 2015 was hij in ons land voor de herdenking van de Slag bij Waterloo (1815). 

Zijn werk leverde hem in 2003 de Franse onderscheiding Légion d' Honneur op. Hij was ook medewerker van het Institut de sciences sociales, économiques et politiques (Issep), een wetenschappelijke instelling in Lyon opgericht door het gewezen uiterst-rechtse parlementslid Marion Maréchal, nichtje van Rassemblement National-boegbeeld Marine Le Pen. De instelling heeft al laten weten dat ze Sokolov aan de kant heeft gezet. "We hadden ons nooit kunnen voorstellen dat hij tot zo'n afschuwelijke daad in staat kon zijn", zo staat het in een mededeling.

In Rusland was Sokolov een drijvende kracht achter een beweging die historische reconstructies op het getouw zette. Zelf kroop hij meermaals in de huid van Napoleon, soms vergezeld door zijn oud-studente Jesjenko, met wie hij ook wetenschappelijke publicaties had geschreven. 

Meest gelezen