Videospeler inladen...

Socialisten winnen in Spanje, maar halen geen meerderheid, uiterst rechtse Vox groeit en wordt derde partij 

In Spanje zijn de parlementsverkiezingen gewonnen door premier Pedro Sánchez en zijn socialistische partij PSOE. Met 28 procent van de stemmen blijft de PSOE de grootste partij. De conservatieven van de Partido Popular boeken winst, maar de grote winnaar is de uiterst rechtse partij Vox die haar aantal zitjes meer dan verdubbelt en de derde partij van het land wordt.  

Met zo goed als alle stemmen geteld, haalt de PSOE van premier Sánchez 120 zetels binnen, drie minder dan bij de vorige verkiezingen in april. Ze komen daarmee ongeveer 50 zitjes te kort voor een meerderheid. De Partido Popular (PP) gaat vooruit, en haalt 88 zetels, 22 meer dan in april.  

Vox haalt 52 zetels, komende van 24, en wordt daarmee de derde partij in Spanje, amper zes maanden nadat ze haar debuut maakte in het parlement. Vox wil een hardere aanpak van immigranten en van regionale separatistische partijen.

Het liberale burgerplatform Ciudadanos verschrompelt: de partij houdt amper een tiental zetels over, en wordt daarmee met ruim drie kwart gereduceerd vergeleken met april. Het burgerplatform van links, Podemos, kalft verder af en zakt van 42 naar 35 zitjes. 

De uitslag verandert weinig aan de patstelling die eerder was ontstaan: Sanchéz raakt niet aan een meerderheid met zijn partij, ook niet als het zou samenwerken met Podemos. Ook het rechtse blok haalt geen meerderheid. Het vormen van een regering wordt zo nog moeilijker dan voor de verkiezingen. 

Politieke landschap blijft versnipperd

Het politieke landschap blijft dus erg versnipperd en coalities aangaan is niet evident. Bovendien zijn er opnieuw veel stemmen naar kleinere partijen gegaan. Voor de verkiezingen hadden de leiders van de socialisten en de Partido Popular uitgesloten dat ze samen zouden regeren. De enige mogelijke meerderheid lijkt te bestaan uit een samengaan van de PSOE met Podemos en een aantal kleinere partijen of onafhankelijken. 

De opkomst lag op 56,8 procent, bijna 4 procent lager dan eind april. Het was al de vierde keer in vier jaar dat de Spanjaarden konden gaan stemmen. Het parlement in Madrid telt 350 zitjes, voor een meerderheid zijn dus 176 zetels nodig. 

Het ziet ernaar uit dat de kaarten nog moeilijker liggen dan na de vorige verkiezingen

Santiago Abascal, de leider van Vox.
AFP or Licensors

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen