Videospeler inladen...

Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) ziet veel angst en woede over diversiteit: "Ik wil het vertrouwen herstellen"

"Meer met elkaar en minder naast elkaar leven", dat wil Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) bekomen tijdens deze regeerperiode, zo zegt hij in "De zevende dag". Maar dan moet hij eerst de "onzekerheid, woede en angst over diversiteit" in Vlaanderen aanpakken, geeft hij toe.

"Ik ga proberen niet in het kamp te zitten van zij die voortdurend problemen benoemen en soms zelfs uitvergroten", zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) over zijn pas gepubliceerde beleidsnota. "Ik wil werken aan oplossingen, want dan gaan we vooruit."

Hij beseft dat dat vandaag niet evident is in zijn beleidsdomein, integratie. "We moeten op zoek naar een nieuwe start, naar een nieuw draagvlak. Er heerst vandaag heel veel onzekerheid, angst en woede ten aanzien van diversiteit, zowel bij mensen met een autochtone als met een allochtone achtergrond. Mijn opdracht is om het vertrouwen te herstellen, vanuit de ervaring die ik lokaal heb opgebouwd (Somers was 18 jaar lang burgemeester in Mechelen, red.)." 

Jan én Rachid

Dat betekent soms "lijnen trekken" en "iedereen voor zijn verantwoordelijkheid plaatsen", weet Somers. "Maar ook duidelijk maken dat het maar succesvol zal worden als iedereen de handen uit de mouwen steekt. Dus niet alleen de nieuwkomer, maar ook de Vlamingen moeten meewerken."

Mijn eerste bondgenoten zullen de lokale besturen zijn. Want integreren doe je niet in de Wetstraat, dat doe je in de dorpsstraat

Minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD)

Een van zijn werkpunten zal zijn om mensen met andere achtergronden weer te doen "samenleven", benadrukt hij. "Mensen die legaal in onze samenleving zijn, zijn ónze mensen, of ze nu Jan of Rachid heten. Maar je mag ook niet blind zijn voor het feit dat onze steden vaak een archipel zijn van monoculturele eilanden. Hoe doorbreken we dat? Hoe zorgen we dat we echt met elkaar samenleven? Mijn eerste bondgenoten, zo staat ook in mijn beleidsnota, zullen daar de lokale besturen zijn. Want integreren doe je niet in de Wetstraat, dat doe je in de dorpsstraat."

Een Vlaamse buddy

Intussen worden de verplichte inburgeringscursussen voor nieuwkomers wel een pak duurder. Is dat dan niet in tegenspraak met wat hij probeert te doen? Somers denkt net dat dat "een aanvaardbare maatregel" is. "Gratis bestaat niet en het geeft ook een soort geloofwaardigheid aan zo'n cursus."

Volgens hem staat daar tegenover dat "we meer gaan doen met die mensen om ze sneller op de arbeidsmarkt actief te krijgen". Somers gelooft daarnaast ook heel sterk in het "buddyproject", waarbij een Vlaming wordt gekoppeld aan een nieuwkomer, "om die zo heel snel in onze samenleving wegwijs te maken en een netwerk aan te bieden". 

"Onderzoek heeft aangetoond dat een nieuwkomer daarmee zijn kansen op de arbeidsmarkt verdubbelt. Ik ben ervan overtuigd dat in Vlaanderen duizenden mensen op zoek zijn naar hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan het succes daarvan."

Bekijk hieronder het hele gesprek met Bart Somers in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen