Videospeler inladen...

Voormalige Braziliaanse president Lula da Silva zet aanval in op Bolsonaro 

De voormalige president van Brazilië Lula da Silva voert weer campagne. In zijn eerste toespraak sinds zijn vrijlating viseerde hij de huidige regeringsleider Jair Bolsonaro. Hij wil naar eigen zeggen de Braziliaanse linkerzijde helpen om zich te verenigen tegen Bolsonaro. Lula da Silva werd nog maar enkele dagen geleden vrijgelaten uit de gevangenis, waar hij een straf uitzat voor corruptie. De linkse ex-president ontkent alle beschuldigingen en zegt dat hij om politieke redenen werd opgesloten.

De voormalige president Lula da Silva hield zijn toespraak voor het hoofdkantoor van de vakbond voor metaalarbeiders in São Paulo. In de speech zei Lula ondermeer dat hij de economische en sociale toestand voor Braziliaanse arbeiders wil verbeteren. Ook riep hij op tot solidariteit met linkse regimes zoals die in Bolivia en Venezuela.

Maar Lula had het ook gemunt op een aantal politieke rivalen, niet het minst op de rechtse president Jair Bolsonaro en zijn minister van Economie Paulo Guedes. De voormalige president zei dat het beleid van Bolsonaro verantwoordelijk was voor de groeiende sociale problemen in Brazilië.

Verder waarschuwde Lula ervoor dat Bolsonaro en minister Guedes Brazilië economisch willen hervormen naar het conservatieve Chileense model. In Chili woeden er tegenwoordig hevige protesten die worden gedreven door de groeiende ongelijkheid en het duurder wordende leven in het land.

(Lees verder onder de foto)

Minister van Economie Paulo Guedes (links) en president Jair Bolsonaro (rechts).
AFP or licensors

De 74-jarige Lula was president van Brazilië van 2003 tot 2010. Tot op het einde van zijn presidentschap was hij populair in Brazilië. In 2018 werd hij schuldig bevonden aan corruptie. Hij werd veroordeeld tot bijna 9 jaar cel omdat hij van een bouwaannemer een appartement aan de Braziliaanse kust cadeau zou hebben gekregen in ruil voor overheidsopdrachten.

Lula hield zijn onschuld altijd vol en beweerde dat hij om politieke redenen werd opgesloten. In zijn toespraak wees Lula de minister van Justitie Sérgio Moro aan als verantwoordelijke voor zijn opsluiting. Moro weigert te reageren op de uitspraken van de veroordeelde ex-president.

Afgelopen vrijdag zette een Braziliaanse rechter het licht op groen om Lula da Silva vrij te laten uit de gevangenis. De vrijlating werd mogelijk nadat het Braziliaanse hooggerechtshof een dag eerder had beslist dat veroordeelde criminelen niet langer naar de cel moeten, als ze hun eerste hoger beroep verloren hebben. Zolang hun veroordeling niet in hoger beroep bevestigd is, mogen Brazilianen dus niet langer opgesloten zijn. Hierdoor kunnen duizenden Braziliaanse gevangenen net zoals Lula vrijkomen.

Toch zal de ex-president zich niet meteen verkiesbaar kunnen stellen in Brazilië. Door zijn veroordeling voor corruptie mag Lula da Silva tot 2025 geen politieke functie bekleden vanwege de Braziliaanse 'Clean Record'-wet. Maar Lula geeft wel aan dat hij wil meehelpen om de politieke linkerzijde te verenigen om Bolsonaro te verslaan: "Als we hard werken dan zal de zogenaamde linkerzijde waar Bolsonaro zo bang voor is, uiterst rechts verslaan in 2022."

Als we hard werken dan zal de zogenaamde linkerzijde waar Bolsonaro zo bang voor is, uiterst rechts verslaan in 2022

Lula da Silva, voormalig president van Brazilië

"Laten we de schurk geen munitie geven"

De huidige president Jair Bolsonaro liet in een reactie aan verslaggevers weten dat hij niet van plan is om gehoor te geven aan Lula. "We mogen geen ruimte geven om compromissen sluiten met een veroordeelde," liet Bolsonaro optekenen. Verder weigerde de huidige Braziliaanse president Lula da Silva bij naam te noemen en zei hij: "Laten we de schurk geen munitie geven. Hij is momenteel vrij, maar hij is nog altijd schuldig."

Bolsonaro heeft zijn aanhangers opgeroepen om zich achter het programma van zijn regering te scharen. Daarin worden de overheidsuitgaven fel verminderd. In São Paulo kwamen veel aanhangers van Bolsonaro samen om te betogen tegen de vrijlating van ex-president Lula da Silva.

De voormalige Braziliaanse president Lula da Silva werd na zijn vrijlating hartelijk ontvangen door zijn volgelingen.
AFP or licensors
Een aanhangster van huidig president Bolsonaro toont haar afkeer van de vrijlating van Lula da Silva tijdens een betoging in São Paulo.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
Videospeler inladen...

Meest gelezen