Videospeler inladen...

Politie bevestigt kwaad opzet bij brand in toekomstig asielcentrum in Bilzen 

In Bilzen, in Zuid-Limburg, heeft er gisteravond een zware brand gewoed in een voormalig woonzorgcentrum. Het pand stond leeg, maar zou vanaf half december als asielcentrum gebruikt worden. De lokale politie Bilzen-Riemst-Hoeselt bevestigt dat er sprake is van kwaad opzet en dat de brand is aangestoken. Het gebouw is intussen na gerechtelijk onderzoek opnieuw vrijgegeven.  

De lokale politie bevestigt vanmiddag dat de brand opzettelijk aangestoken is.  Er waren ook sporen van inbraak. "Na onderzoek werd duidelijk dat er sprake is van opzettelijke brandstichting", laat Sofie Boelen van de communicatiedienst van de lokale politie aan Belga weten. "In opdracht van het parket van Limburg werden het gerechtelijk lab en een branddeskundige ter plaatse gestuurd om de nodige vaststellingen te doen. Na het sporenonderzoek is het pand vrijgegeven. Het onderzoek loopt nu." 

De burgemeester van Bilzen Johan Sauwens (Trots op Bilzen) hoopt dat men de schuldigen zo vlug mogelijk kan identificeren. "Dit soort daden horen hier niet thuis."

Lees voort onder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Protest

In Bilzen is er veel protest sinds het nieuws van de komst van het opvangcentrum. Spandoeken aan de huizen laten weinig aan de verbeelding over en er is ook al tegen het centrum betoogd. 

Of het asielcentrum, dat 140 mensen zou opvangen, in december nog kan opengaan, kan Sauwens niet zeggen. "Ik denk het niet, het dak is zwaar beschadigd. Maar de beslissing ligt bij de eigenaars, het Rode Kruis en Fedasil", klinkt het.

Rode Kruis Vlaanderen blijft van plan om het centrum te openen. "Wat dat vandaag betekent voor de openingstermijn weten we nog niet omdat de grootte van de schade nog niet gekend is", zegt Ine Tassignon van Rode Kruis Vlaanderen. "Maar we gaan zeker bekijken op welke termijn we dit centrum kunnen openen."

"Geen slachtoffers, maar schade aan gebouw is groot"

De brand brak uit voor middernacht in de "Ark van Noé", een voormalig woon-zorgcentrum in Spouwen, een deelgemeente van Bilzen. Dat gebouw staat leeg, maar er zouden vanaf half december 140 asielzoekers worden opgevangen.

"Er zijn geen slachtoffers", zegt brandweerkapitein Frank Parthoens, maar de schade aan het gebouw is groot. "We hadden de brand relatief snel onder controle."

"Zwartgeblakerde balken is al wat nog rest van het dak", meldt VRT-journalist Joppe Matyn die vanochtend ter plaatse is. "Ook binnen is er veel rook- en waterschade." 

Zoon eigenares: "Er hadden slachtoffers kunnen vallen"

Egide Noé, de zoon van de eigenares van het gebouw, reageert aangeslagen. "We hebben gehoord van enkele omstaanders dat er hevige reacties waren, van mensen die hoopten dat alles zou afbranden", vertelt hij. "En dat terwijl mijn moeder hier vlak naast woont. Het vuur had kunnen overslaan, er hadden slachtoffers kunnen vallen."  

Mijn moeder woont hier vlak naast, het vuur had kunnen overslaan
Egide Noé, zoon eigenares

Minister De Block: "Zulke tekenen van onverdraagzaamheid passen niet"

"Dit is toch een ernstige zaak", reageert minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). "We vermoeden dat het te maken heeft met de komst komende maand van een aantal asielzoekers in dat centrum. Als het daarmee verband houdt, dan is dat toch wel een hele onverdraagzame samenleving aan het worden. Er moet een signaal komen dat zulke tekenen van onverdraagzaamheid in onze maatschappij niet passen."  

Meest gelezen