Videospeler inladen...

Vernieuwde Boekenbeurs trekt 3.000 bezoekers meer dan vorig jaar: "Verdergaan op ingeslagen weg"

De Boekenbeurs in Antwerpen heeft dit jaar 123.658 bezoekers getrokken, ongeveer 3.000 meer dan vorig jaar. Dat meldt de organisatie. Die is heel gelukkig, en niet enkel daarom: de vernieuwingsoperatie in samenspraak met de auteurs, werkt. Volgend jaar gaat de directie verder op de ingeslagen weg. "We zijn niet enkel een kookbeurs meer."

Het goede cijfer is een opsteker voor de organisatie, want de voorbije jaren was het aantal bezoekers gedaald. "We zijn erin geslaagd om de dalende trend te doorbreken," zegt Vé Bobelyn, directeur van de Boekenbeurs. "Ik ben heel gelukkig."

De vernieuwing werkt, vertelt Bobelyn ons aan de telefoon: zo is er extra ingezet op de beleving, met meer interactie tussen publiek en auteurs. En er is meer: "Het familieticket was een enorm succes. Zo hebben we een aantal gezinnen kunnen overtuigen om samen naar de beurs te komen. Dat is altijd al onze bedoeling geweest."

"Onze tweede missie was om de auteurs zoveel mogelijk te verbinden met de bezoekers. Zowel de grote internationale namen, de formule in de XL-zaal, als de auteurspodia met de signeersessies, het heeft allemaal zijn effect gehad. Net als de sociale media. De auteurs waren enthousiast en we hebben veel geleerd."

De directie heeft voor de vernieuwingen rekening gehouden met een enquête bij het publiek. "9 op de 10 bezoekers waren tevreden met de vernieuwingen, en met het hertekenen van het grondplan." 

"De bezoekers hebben gericht en goed gekocht"

Bobelyn ziet nog meer redenen om te tevreden zijn: de kinder- en de jeugdboeken vielen goed in de smaak - zo was er een Kinderboekenzone opgesteld, waarbij muren tussen standhouders wegvielen - en zowel de fictie als de non-fictie hebben hoog gescoord. "De perceptie dat het altijd een "kookbeurs" was (met vooral succes voor de kookboeken, red.), is nu gecounterd door de evaluatie die uit de enquête is gekomen. En daar zijn we blij mee." 

In het algemeen is de verkoop goed geweest, zegt Bobelyn: "De standhouders met wie ik heb gesproken, zijn enthousiast. De meesten zagen hun verwachtingen ingelost, of zitten zelfs boven hun target. De bezoekers hebben heel gericht en goed gekocht."

De perceptie dat het een "kookbeurs" was geworden, is gecounterd

We zijn de goede richting ingeslagen, concludeert Bobelyn, en voor volgend jaar mogen nog verdere vernieuwingen verwacht worden op de ingeslagen weg, op basis van de bezoekersenquête én rekening houdend met de tips van de auteurs, die de directie nauw bij de vernieuwingen wil betrekken.

Er is ook sprake van dat de Boekenbeurs minder lang zou duren, en dat er ook evenementen buiten Antwerpen zouden plaatsvinden. "De Boekenbeurs blijft in Antwerpen, maar of ze nog even lang zal duren, gaan we  nog bekijken. En we gaan kijken of het we het boekenfeest on tour ook niet in andere provincies kunnen aanbieden." 

Meest gelezen