Videospeler inladen...

Brexitpartij komt bij Britse verkiezingen niet op tegen Conservatieve parlementsleden

Bij de komende Britse verkiezingen van 12 december zal de Brexitpartij van Nigel Farage niet opkomen in de kiesdisctricten waar de Conservatieven een verkozene hebben. Op die manier wil Farage voorkomen dat de "leave"-stemmen verdeeld worden, waardoor Labour of de Liberal Democrats met de zetels zouden gaan lopen. "Ik denk dat dit een tweede referendum kan voorkomen", zei Farage.

"De Brexitpartij zal niet meedingen naar de 317 zetels die de Conservatieven bij de vorige verkiezingen wonnen", zei Farage tijdens een verkiezingsbijeenkomst. "We gaan ons helemaal concentreren op de zetels die in handen zijn van Labour, die zijn belofte uit 2017 gebroken heeft om het resultaat van het brexitreferendum te respecteren. Ook met de andere "remain"-partijen gaan we de strijd aan."

In het Verenigd Koninkrijk wordt bij de verkiezingen met een meerderheidsstelsel gewerkt. Dat betekent dat in elk van de 650 kiesdistricten waar een zetel voor het Lagerhuis toegewezen moet worden, de kandidaat met de meeste stemmen met de zetel gaat lopen, ook al haalt hij of zij niet eens de helft van de stemmen. De andere kandidaten blijven met lege handen achter.

Het was lang niet duidelijk of Farage zich achter Johnson en de Conservatieven zou scharen in een poging om met vereende krachten de brexit  door te voeren. Naar eigen zeggen heeft hij maandenlang geprobeerd om een alliantie op de been te brengen, maar is het nu tijd voor een "unilateraal" initiatief. Hij vertrouwt op de belofte van Johnson om er alles aan te doen het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te halen en wil na de verkiezingen met de parlementsleden van de Brexitpartij de druk op Johnson hoog houden.

Lees verder onder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De druk op Farage om niet op te komen in de districten waar de Conservatieven sterk staan, was zeer hoog geworden. Had hij ook daar Johnson bestreden, dan riskeerde hij de schuld in de schoenen geschoven te krijgen van een mogelijke verkiezingsoverwinning van Labour. Nu concentreert hij zich dus op de 333 zetels die momenteel in handen zijn van Labour, de Lib-Dems of een andere oppositiepartij. Maar omdat de Tories ook daar zetels willen winnen, is de strategie van Farage niet zonder risico voor het realiseren van de brexit.

In een reactie toont Boris Johnson zich niettemin verheugd met de beslissing van Farage. De leider van de Brexitpartij erkent volgens Johnson dat een "hung parliament", waarbij geen enkele fractie een absolute meerderheid heeft, "de grootste bedreiging is voor het realiseren van de brexit". Bij Labour luidt het dat Nigel Farage en Boris Johnson nu een alliantie met Donald Trump kunnen sluiten om ons land uit te verkopen. De partij verwoordt daarmee de vrees dat na de brexit een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten gesloten dreigt te worden dat bijzonder nadelig is voor de Britten. Het was overigens Trump zelf die enkele dagen geleden verkondigde dat Johnson en Farage zouden moeten samenwerken.

Meest gelezen