Videospeler inladen...

Bekijk: Einde Eerste Wereldoorlog traditioneel herdacht met Last Post in Ieper

Aan de Menenpoort in Ieper is het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht, vandaag 101 jaar geleden. Dat gebeurde onder meer met het blazen van de Last Post. Het was de 31.586e keer dat de Last Post werd gespeeld onder de Menenpoort, ter herdenking van de gesneuvelden. Deze Wapenstilstand is de eerste sinds de grootschalige herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I de afgelopen jaren. Er was opvallend minder volk aanwezig, ook vanuit de nationale politiek waren er weinig tot geen vertegenwoordigers.

Ook elders in het land is het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Met name aan de Congreskolom in Brussel. Koning Filip legde er een bloemenkrans neer ter ere van de onbekende soldaat.

Bij aankomst nam de vorst eerst de tijd om het tentoongestelde eredetachement te schouwen en te groeten. Na het neerleggen van de bloemenkrans wakkerde de koning de Eeuwige Vlam van de Congreskolom aan. Ten slotte begroette de koning nog de voorzitters van de vaderlandslievende verenigingen en de grootoorlogsinvaliden. 

De federale regering, vertegenwoordigd door premier Sophie Wilmès en de ministers Koen Geens, Pieter De Crem en Didier Reynders en de voorzitters van Kamer en Senaat, Patrick Dewael en Sabine Laruelle, legden ook een bloemenkrans neer aan het graf van de onbekende soldaat. Na de kransneerleggingen volgde nog een defilé van de aanwezige troepen van Defensie. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen