Videospeler inladen...

Veel onduidelijkheid en geweld in Bolivia na aftreden van president Evo Morales

In Bolivia is president Evo Morales onvindbaar sinds de voorbije nacht. Hij had op de televisie zijn aftreden aangekondigd, naar eigen zeggen om meer geweld te vermijden. Morales spreekt van een burgerlijke staatsgreep. Ook zijn vicepresident en heel wat andere hooggeplaatste medewerkers zijn opgestapt of gearresteerd. Uit bevriende landen komt veel kritiek. 

In Bolivia wordt met spanning afgewacht hoe de toestand zal evolueren na het gedwongen ontslag van president Evo Morales. De 60-jarige Morales trad af na wekenlang protest tegen zijn herverkiezing. Hij kwam op voor een vierde ambtstermijn maar er waren veel twijfels over zijn overwinning in de eerste ronde. Toen ook leger en politie de zijde kozen voor de oppositie en nadat huizen van medewerkers van Morales waren aangevallen, koos die laatste voor ontslag, op aansporen van zijn legerchef.  

Dat betekent dat er een machtsvacuüm is. Volgens de Boliviaanse grondwet moeten de vicepresident (Alvaro Linera), daarna de senaatsvoorzitter en de kamervoorzitter het ambt overnemen. Maar alle hoge medewerkers en overheidsfunctionarissen zijn samen met hem vertrokken.  Nu zou het parlement moeten samen komen om zelf een interimpresident aan te stellen, die dan verkiezingen kan uitschrijven. 

Lees verder onder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Uiteenlopende reacties

Zover zijn we nog niet. Meteen na het ontslag van Morales trokken tegenstanders juichend de straat op. Maar tijdens de nacht liep het uit de hand langs beide kanten. Er werd geplunderd en brand gesticht op verschillende locaties in de hoofdstad La Paz en de nabij gelegen stad El Alto. 

Intussen zijn er ook politieke reacties. Verschillende bevriende landen in Latijns-Amerika, zoals Argentinië, Cuba, Nicaragua en Venezuela, spreken over een staatsgreep. Mexico biedt Morales asiel aan.  Ook bondgenoot Rusland heeft het over een georchestreerde coup en zegt dat de oppositie een campagne van geweld is gestart. Rusland roept alle politieke actoren in Bolivia wel op tot kalmte en gezond verstand. 

Ook de Europese Buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini heeft op een ontmoeting met Europese ministers van Buitenlandse Zaken alle partijen opgeroepen om zich verantwoordelijk te gedragen en het land te leiden naar nieuwe, geloofwaardige verkiezingen. Die moeten het Boliviaanse volk toelaten om hun keuze democratisch uit te drukken. 

Meest gelezen