"Meer dan 180 eenden gestorven na actie dierenactivisten"

Na de inval van een veertigtal dierenrechtenactivisten in een foie-grasbedrijf in het West-Vlaamse Bekegem, zijn al meer dan 180 dieren gestorven van stress. Dat laat de eigenaar weten. 

Afgelopen zaterdag bezetten een veertigtal activisten van Animal Resistance het bedrijf van Filip Callemeyn in Bekegem. Ze voerden naar eigen zeggen actie tegen de wanpraktijken en eisten om met Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) te spreken.

"Maar eenden zijn erg stressgevoelig", vertelt Callemeyn. "Als er dan een zootje ongeregeld in witte pakken, met veel lawaai en met gsm-camera's in aanslag de stal binnenvalt, gaan de dieren in shock. Voor hen is dat een enorm bedreigende situatie die bovendien erg lang heeft geduurd. Sommigen wilden de eenden zelfs aaien. Ik wist al snel dat de stal zo goed als verloren zou zijn en kijk, ondertussen zijn al 180 dieren gestorven."

De zaakvoerder meent dat Animal Resistance vooral hun organisatie in the picture wou plaatsen, maar dat ze erg dom en zonder kennis van zaken hebben gehandeld. Hij heeft al stappen ondernomen om een klacht in te dienen. Bovendien meent de eendenkweker dat hun actie achterhaald is omdat de sector toch al in een uitdoofscenario zit.

Animal Resistance ontkent dat het verantwoordelijk is voor de dood van de dieren: "De eenden waren erg ziek door de erbarmelijke omstandigheden waarin ze moeten leven. Uit studies blijkt dat het sterftecijfer met 20% stijgt in de laatste 12 dagen van hun leven. We hebben ons rustig gedragen, en werden begeleid door een dierenarts ter plaatse. De politie daarentegen heeft geen enkele veiligheidsmaatregel genomen."

Volgens Animal Resistance gaat het om een bekende tactiek van dierenkwekers: "Het is een vaak gebruikt middel om het publiek te doen geloven dat de dierenrechtenactivisten meer leed toedienen dan diegene die dagelijks verantwoordelijk is voor leed en dood in de stal. Dat is echter nog nooit bewezen door een rapport van een onafhankelijke dierenarts."

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen