Videospeler inladen...

Overleg bij De Lijn mislukt: socialistische vakbond gaat staking uitbreiden naar heel Vlaanderen

De verzoeningsvergadering tussen de directie van De Lijn en de vakbonden is mislukt. De socialistische vakbond wil de staking uitbreiden naar heel Vlaanderen. De christelijke en liberale vakbond doen niet mee.  De staking bij De Lijn duurt al ruim een week. Ze begon in de Vlaamse Rand en sloeg dan over naar de rest van Vlaams-Brabant. 

De directie van De Lijn had vandaag tijdens de verzoeningsvergadering met de sociaal bemiddelaar enkele verduidelijkingen voorgesteld aan een voorstel dat ze vorige week al had gedaan om het tekort aan chauffeurs en de problemen met het opnemen van verlof op te vangen. 

Maar vooral de socialistische vakbond ACOD vond die verduidelijkingen niet genoeg en weigerde de stakingsaanzegging voor morgen in te trekken.  De socialistische vakbond wil dus morgen in heel Vlaanderen staken. "Dat is onvermijdelijk", zei Rita Coeck van ACOD na het afspringen van de verzoeningsvergadering. 

Topman Roger Kesteloot van De Lijn is niet te spreken over de attitude van de socialistische vakbond: "Ik vind dat een heel rare manier van werken dat,  als je in een verzoeningsvergadering zit, men toch die stakingsaanzegging handhaaft. Nog vreemder wordt het dat er nog tijdens de verzoeningsvergadering pamfletten worden uitgedeeld om te staken."

Christelijke en liberale vakbond doen niet mee met Vlaamse staking

De christelijke en liberale vakbond zullen niet meedoen morgen als de staking wordt uitgebreid naar heel Vlaanderen. De liberale bond staakt wel voort in Vlaams-Brabant, de christelijke bond haakt ook daar af.  Jo Van der Herten van ACV: ""De aangekaarte problemen, die er overigens wel degelijk zijn, zijn onvoldoende voor een nationale staking. Wij geloven bovendien dat verder overleg tot een oplossing kan leiden voor de problemen." 

Het sociaal conflict bij De Lijn draait rond tal van problemen zoals het personeelstekort, de onregelmatige werkroosters in de chauffeursplanning, het niet toekennen van verloven, de slecht werkende personeelsadministratie, de manklopende organisatie in de technische diensten, de planning van de controleurs...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen