Videospeler inladen...

Informateur Paul Magnette (PS) geeft stand van zaken en vond al zeker één overeenkomst: gaan voor meer jobs

Informateur Paul Magnette (PS) heeft in de Kamer een persconferentie gegeven om een stand van zaken te brengen over zijn koninklijke missie. Hij ziet voorlopig vijf thema's waarover bij alle partijen een basis bestaat om op verder te werken, met als speerpunt het optrekken van de werkgelegenheidsgraad. 

Het mag vooruitgaan voor PS-voorzitter Paul Magnette: amper zes dagen geleden werd hij als informateur het veld ingestuurd door de koning om de impasse bij de federale regeringsvorming te doorbreken, maar heeft naar eigen zeggen al "zeer intensief gewerkt" sinds donderdag. Hij had daarbij "diepgaande gesprekken" met de verschillende spelers. 

De afgelopen dagen ontmoette hij vertegenwoordigers van tien politieke partijen: de liberale familie (Open VLD en MR), de socialistische (PS en SP.A), de groene (Groen en Ecolo), de christendemocratische familie (CD&V en CDH) en ook nog N-VA en Défi. In de Jacques Brelzaal van de Kamer bracht hij al een eerste verslag uit van hoe het allemaal verloopt, want hij kiest voor transparantie.

Vijf prioriteiten: van klimaat tot migratie

Magnette wil eerst een objectieve diagnose stellen en van daaruit verder werken op de inhoud. Eén consensus die bij alle partijen naar boven kwam, is het "verbeteren van de werkgelegenheidsgraad", met andere woorden, gaan voor meer jobs. Iedereen was het daarover eens, maar de partijen hadden er wel verschillende recepten voor, moest hij toegeven. Iedereen zou ook bereid zijn om de laagste pensioenen te verhogen.

Magnette benadrukte de vele voordelen van meer mensen die werken, zoals "een duurzame financiering van de staat en de sociale zekerheid, maar vooral om het voor iedereen mogelijk te maken een inkomen te genereren en hun sociale leven te verrijken". 

De informateur haalde nog vier basispunten aan, maar ging daar niet verder op in, zoals hij voor de werkgelegenheid deed, omdat die blijkbaar nog niet zo ver staan:

  • de "klimaattransitie"
  • sociale cohesie en de strijd tegen armoede
  • justitie en veiligheid
  • migratie

Lees verder onder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Praten met 10 partijen, maar slechts 9 voor een mogelijke coalitie?

Magnette praat nu verder met alle tien de partijen, al valt één partij sowieso af voor een mogelijke coalitie, zo zei hij. Hij wilde echter niet zeggen om wie het gaat. 

Over de sfeer van de gesprekken tot nu toe zei Magnette dat ze "met respect en constructief" verliepen. Hij is dus iets optimistischer dan een week geleden, maar benadrukte dat het heel moeilijk blijft. 

Magnette schrijft voort

Magnette onderstreepte nog eens: "Ik heb geen optie voor een coalitie". Eerst wil hij een basis vormen om op verder te werken qua inhoud. Magnette schrijft nu verder aan een nota die hij later aan de partijen zal overhandigen.

Het eerste punt in elk van die inhoudsnota's zal het cijfermateriaal zijn, een objectief beeld van hoe ons land er aan toe is, ook bijvoorbeeld in vergelijking met andere Europese landen. Daarna volgen de doelstellingen voor een volgende regering, net als de manieren om die doelstellingen te halen:

  • de cijfers
  • de doelstellingen
  • hoe die doelen te halen 

Ook de slechte budgettaire toestand van ons land wil hij van naderbij bekijken met EU-commissaris Pierre Moscovici. Volgende week maandag gaat Magnette naar de koning om hem een stand van zaken te geven. Als hij voldoende vorderingen heeft gemaakt, zal zijn opdracht wellicht verlengd worden.  

Bekijk de volledige persconferentie van Paul Magnette:

Videospeler inladen...

Meest gelezen