Videospeler inladen...

Spoorwerken Brussel-Zuid achter de rug: "Vanaf morgen treinverkeer weer normaal"

De grote werkzaamheden aan de treinsporen bij het station Brussel-Zuid zitten erop. Bijna een maand zijn spoorarbeiders bezig geweest met 65 seinen en 170 wissels te moderniseren. Daardoor werden de afgelopen weken heel wat treinritten geschrapt en gewijzigd. 

Vorige week meldde spoorbeheerder Infrabel al dat de werkzaamheden goed op schema lagen. Rond 14u vanmiddag kwam het verlossende bericht: alles is klaar en het treinverkeer kan terug naar zijn normale situatie. "Vanaf morgenochtend zullen de treinen weer rijden volgens de normale dienstregeling," zegt Thomas Baeken van Infrabel.

De werken hadden de voorbije weken een grote impact op het treinverkeer naar en van Brussel, vooral tijdens de lange weekends van Allerheiligen en Wapenstilstand. Een aantal treinritten werd preventief geschrapt. Andere treinen werden omgeleid, of reizigers moesten in andere Brusselse stations overstappen als ze naar Brussel-Zuid wilden. 

Stiptheid

De bedoeling van de werken is om de veelbesproken Noord-Zuidverbinding door Brussel veilig en betrouwbaar te houden. De wissels en seinen waren ongeveer 50 jaar oud en dringend aan vervanging toe. "Met deze aanpassing is onze Noord-Zuidverbinding eindelijk de 21ste eeuw binnengestapt. We hopen dat deze vernieuwing de stiptheid van de treinen ten goede zal komen," zegt Baeken.

De Noord-Zuidverbinding is het drukste punt op het Belgische spoorwegnet,  elke dag rijden er 1.200 reizigerstreinen door.

Meest gelezen