De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zei dat Turkije "geen hotel is" voor IS'ers.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Turkije start met repatriëring van IS'ers: "Op dit moment geen bericht dat Belgen terugkeren"

Zoals verwacht, is Turkije vandaag gestart met het terugsturen van IS'ers die in de Turkse cel zitten. Al één Amerikaan en een Duitser werden teruggestuurd. Er zitten minstens vier Belgen in de Turkse cel die banden hebben met IS, maar "op dit moment kregen we nog geen bericht van Turkije met betrekking tot het uitwijzen van bepaalde personen", zegt het federaal parket. 

Op dit moment is ons land niet op de hoogte dat er Belgen worden gerepatrieerd. Buitenlandse Zaken en Justitie  benadrukken dat er ook een vaste procedure is in zo'n gevallen. "Er is een robuust overleg met Turkije. Als er Belgen worden gerepatrieerd verwachten we dat de procedures worden gevolgd. Maar de timing zal in Turkse handen liggen", zegt Karl Lagatie van de FOD Buitenlandse Zaken. 

Er is sprake van minstens vier Belgen met IS-banden die in de Turkse cel zitten. Eén van hen is Fatima Benmezian. De Antwerpse werd ruim een week geleden aangehouden in Turkije, nadat ze ontsnapt was uit een kamp in het Noorden van Syrië.  

Als Benmezian wordt teruggestuurd naar België, zal zij naar de gevangenis moeten zodra ze aankomt. Benmezian werd namelijk in 2015 bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Er is ook een onmiddellijk aanhoudingsbevel tegen haar uitgesproken.

Sinds de Turkse inval in het Noorden van Syrië is de controle over sommige kampen onstabiel. "Kamp Ain Issa bestaat niet meer", zei OCAD-topman Paul Van Tigchelt zelfs over het kamp waar Benmezian uit ontsnapte. Daarnaast is er sprake van minstens vier andere ontsnapte Belgen: ook de Antwerpse IS-weduwes Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal ontsnapten uit Ain Issa, en er zijn ook twee mannelijke Belgische IS-strijders ontsnapt uit een Koerdische gevangenis in het noorden van Syrië.

Turkije zegt al langer dat het buitenlandse IS'ers zal terugsturen naar hun thuisland, ook als hun nationaliteit werd ontnomen. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu (foto bovenaan) zei bijvoorbeeld dat Turkije "geen hotel is" voor IS'ers. 

Vorige week nog zei de Turkse president Erdogan dat er 1.200 IS-gevangenen in de Turkse cel zitten, en dat Turkije 287 strijders heeft opgepakt in Syrië. Later deze week zijn nog repatriëringen gepland naar Denemarken, Duitsland, Ierland en Frankrijk, maar het is onduidelijk hoeveel repatriëringen er in totaal zullen plaatsvinden. 

Het is overigens niet de eerste keer dat Turkije IS-strijders het land uitzet. In 2017 werden er ook al een vijftal naar België teruggestuurd.

Meest gelezen