AFP or licensors

Twee Belgen en vier Nederlanders opgepakt die terreurgroep IS gefinancierd zouden hebben via benefietacties

Twee Belgen en vier Nederlanders zijn opgepakt in een onderzoek naar terreurfinanciering. Ze zouden geld ingezameld hebben met allerlei acties, zogezegd om oorlogsslachtoffers te steunen. Maar in werkelijkheid gaven ze het geld -zo'n 130.000 euro- aan IS-strijders of mensen die banden hadden met IS. 

Zes mannen zijn in Nederland en België aangehouden in een internationaal onderzoek naar terrorismefinanciering. Volgens het Openbaar Ministerie in Nederland zouden zij in 2013 en 2014 in Turkije en Syrië vermoedelijk geld hebben overhandigd aan strijders van de Islamitische Staat (IS) of daaraan gelieerde personen.

Het geld zou zijn ingezameld door een stichting met als doel "hulp te bieden aan oorlogsslachtoffers". Het vermoeden is dat de stichting in Nederland voor minimaal 200.000 euro aan donaties heeft opgehaald door middel van bijeenkomsten en benefieten. Meer dan 130.000 euro zou contant zijn opgenomen en door de verdachten naar Syrië zijn gebracht. Met de rest van het geld zouden de reizen zijn gefinancierd en een van de verdachten heeft vermoedelijk een deel van het geld overgemaakt naar een andere, aan hem gelieerde, stichting. Hij wordt daarom ook verdacht van verduistering.

Afgelopen dinsdag werden drie mannen uit het midden van Nederland en twee mannen in België aangehouden. Woensdag is nog een zesde verdachte aangehouden, ook in de regio Midden-Nederland.

Meest gelezen