Luchtfoto uit New South Wales
Xinhua News Agency

Australië vreest verdere uitbreiding dodelijke bosbranden

De Australische deelstaat New South Wales verkeert in de hoogste staat van paraatheid nu er gevreesd wordt dat de vele bosbranden die de regio teisteren zich vandaag nog verder zullen verspreiden. De autoriteiten spreken van een rampzalige situatie en hebben de hoogste alarmfase afgekondigd. De brandweer waarschuwt voor de mogelijk "gevaarlijkste week ooit" op vlak van brandgevaar.

Door de warme temperaturen en de droge lucht is het brandgevaar extreem hoog en de hevige windvlagen zorgen ervoor dat gensters, rondvliegende gloeiende korreltjes, kilometers verderop voor nieuwe branden kunnen zorgen. Dat betekent volgens Australische media dat zelfs hartje Sydney en het iconische Opera House bedreigd kunnen worden. De voorbije dagen werd de stad ook al geregeld in een rokerige nevel gehuld en af en toe is een brandlucht te ruiken.

Vandaag is er sprake van bijzonder zorgwekkende weersomstandigheden, die volgens voorspellers wel eens de geschiedenisboeken zouden kunnen halen. In het zakencentrum van Sydney, dat doorgaans kan profiteren van een verkoelende zeebries, loopt de temperatuur mogelijk op tot zo'n 40 graden, minstens 13 graden warmer dan op een gemiddelde novemberdag.

Er worden ook hevige windvlagen verwacht met een snelheid tot 80 kilometer per uur. In de omgeving van Sydney houden intussen meer dan zeshonderd scholen uit voorzorg de deuren toe en zo goed als alle nationale parken in de regio van Sydney zijn verboden toegang. De autoriteiten roepen alle inwoners met klem op om weg te blijven van wandelpaden, kampeer- en picknickterreinen in en rond bosrijke gebieden.

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Noodtoestand

In New South Wales, de dichtstbevolkte staat in Australië, braken vorige week tientallen verwoestende bosbranden uit. Gisteren riepen de autoriteiten voor een week lang de noodtoestand uit. Vanochtend zijn er verspreid over de hele deelstaat nog steeds zo'n vijftig branden, waarvan ongeveer de helft nog niet onder controle is.

Bij de branden zijn al drie mensen omgekomen. Zo'n honderd mensen, onder wie twintig brandweermannen raakten gewond. Meer dan 150 huizen zijn verwoest. Verwacht wordt dat die cijfers nog zullen oplopen. Ook voor de dieren in het wild zijn de bosbranden een bedreiging. Zo kwamen de afgelopen weken al zeker 350 koala's om het leven.

Meest gelezen