Beste millennial, als wij boomers geen keet hadden geschopt, liep u nog steeds aan moeders rokken

Louis Van Dievel, schrijver en journalist, laat zich de mond niet snoeren door enkele invloedrijke millennials. Volgens de Disney-erfgename Abigail Disney moet zijn generatie van babyboomers, de bijnaam voor mensen die geboren zijn tussen 1946 en 1964, zich minder moeien met de problemen van vandaag en vooral de jongeren laten doen.

opinie
Louis Van Dievel
Louis Van Dievel is schrijver en hij was journalist bij VRT NWS

"Boomer" is een afkorting van babyboomer. Dat is iemand die tijdens een babyboom, bijvoorbeeld na de Tweede Wereldoorlog tussen 1946 en 1964, geboren is. De zinsnede "ok, boomer" wint de jongste maanden aan populariteit, vooral op TikTok, een razendpopulaire app bij miljoenen jongeren. Daarmee wil een millennial (geboren tussen 1980 en 2000) een babyboomer sussend de mond snoeren.

Beste millennial,

Ik kom even uit het gat in de grond gekropen waarin ik volgens u blijkbaar thuishoor. Toegegeven: in “mijn tijd” had ik u niet kunnen aanspreken zoals ik nu wél kan op het internet. Ik had u een brief moeten schrijven die de posterijen zeker terug naar afzender zouden hebben gestuurd wegens het ontbreken van een duidelijk adres. Lang leve de vooruitgang. 

Zaligheid

Ik ben met pensioen nu, een toestand van zaligheid waar u alleen maar van kan dromen. Ik verdoe mijn dagen met lanterfanterij en weemoed en tussendoor loop ik u in de supermarkt voor de voeten met mijn getreuzel aan de verkeerde kassa. Ik denk dat selfscan iets is wat je in het ziekenhuis kunt uitproberen. 

Ik verzet mij passief tegen alle technologische vernieuwingen die ik als irrelevant of asociaal beschouw. Zoals de smartphone, een onding dat een nieuwe vorm van slavernij over de mensheid heeft gebracht, die van de permanente en verplichte bereikbaarheid. 

Een gadget die honderd jaar onderwijs in de Nederlandse taal midscheeps heeft geraakt en doen zinken. Ik krijg een opstoot van agressiviteit, telkens als ik iemand van uw generatie “o my god!" hoor roepen. Ik vind gamen maar niks. Ik ben geen lid van Spotify. Ik vind fietsers die een geluidsinstallatie meevoeren op hun velo boeren. Ik doe niet aan uitgesteld tv-kijken.

Dat verdomde "jij"

Nu moet u weten dat ik niet altijd een oude knorrepot geweest ben (hebt u overigens al opgemerkt dat ik niet dat verdomde “jij” gebruik voor iemand die ik van haar noch pluim ken?).

Ik heb veel en vaak geprotesteerd en betoogd, ook tegen de vernietiging van het milieu. Dat is uw uitvinding niet

Ik heb nog lang haar gehad, wild lang haar. Ik ben van de generatie die nog niet in de buurt van een kapper gezien wilde worden. Ik heb nog gewoon wiet gerookt, partydrugs bestonden nog niet, net zomin als Tomorrowland. Ik heb nog wild met armen en benen gezwaaid op zogenoemde T-dansants. Ik heb het nog aangevraagd bij een meisje. Rock Werchter was ook in Torhout. Ik ben nog altijd fan van Pink Floyd.

Ik heb veel en vaak geprotesteerd en betoogd, ook tegen de vernietiging van het milieu. Dat is uw uitvinding niet. Wij zijn daarmee begonnen. En voorts ben ik op straat gekomen tegen atoomwapens, armoe, een beroepsleger, hoger inschrijvingsgeld aan de universiteit, tegen de Vietnamese oorlog, tegen Franco en voor Mandela, voor het behoud van de index en voor een betere verdeling van de rijkdom in het algemeen. U ook?

Maar ik schaam me absoluut niet om mijn verleden. Ik bén iemand

Ik heb nooit een terreinwagen gehad, wel een Renault 4. En een paar dieselwagens – ik geef het toe – maar een salariswagen heb ik nooit gehad, straffer nog, zou ik nooit gewild hebben.

Stempelcontrole

Ik heb een licentiaatsdiploma, kent u dat rare woord? Ik heb op kot gezeten met een eigen lavabo als enige luxe. Ik heb de stempelcontrole nog gekend, een instelling waar wij na ons afstuderen allemaal terechtkwamen want het waren bar slechte tijden, de gouden jaren zestig waren voorbij. Ik heb Walter Grootaers van De Kreuners nog “Geef me werk!” horen zingen. Ik heb nog aan de staat gewerkt, bij de staatsomroep, de BRT, waarvoor ik een jaar lang examens moest afleggen.

Op mijn 28e had ik eindelijk vast werk. Content dat ik was! Ik ben al 45 jaar lid van de vakbond. Ik heb de oprichting van VTM meegemaakt. Straffer nog: ik heb bij VTM gewerkt, twee keer zelfs. Ik was er niet op mijn plaats maar ik heb er ook geen spijt van, wel integendeel. Ik heb in 1989 de Muur in Berlijn zien vallen.

Als wij van de naoorlogse generatie geen keet hadden geschopt, liep u nog steeds aan vaders handje en aan moeders rokken

Ik ben in Ossie-land geweest en de angst voor wat komen ging gevoeld. Ik heb een hand gekregen van Lech Walesa, en nee, dat is geen influencer met een half miljoen volgers op Instagram. Ik ben uiteraard niet op de sociale media. Wel geweest, maar snel weer vertrokken. Ik lees een papieren krant. En boeken, hopen papieren boeken. Ik vul moeilijke woordpuzzels in. Uiteraard heb ik fouten gemaakt, veel fouten.

Maar ik schaam me absoluut niet om mijn verleden. Ik bén iemand.

Aan moeders rokken

En daarom, beste millennial, ben ik niet van plan mij door uw generatie de mond te laten snoeren, wat blijkbaar uw voornemen is. Als wij van de naoorlogse generatie geen keet hadden geschopt, als wij niet radicaal hadden gebroken met een verziekte en versteende maatschappij, als wij onze vrijheid niet luidruchtig hadden afgedwongen, liep u nog steeds aan vaders handje en aan moeders rokken.

Zou u op uw beurt op “de jeugd van tegenwoordig” hebben gekijfd, zoals mijn ouders en grootouders en overgrootouders deden. O wat is het makkelijk om van mijn generatie een zondebok te maken! O wat is het makkelijk om u in zelfbeklag te wentelen! O wat bent u verwend en verwaand!

Daarom zeg ik met de borst vooruit en met ingetrokken buik: ich bin ein Boomer! En sorry dat ik leef hé?

Louis (1953)

Bekijk hier wellicht de eerste "Ok, boomer" in een parlement. Een 25-jarig parlementslid hield een tussenkomst over de klimaatverandering, toen een ouder parlementslid haar onderbrak. De jonge vrouw antwoordde kort en onverstoord:

Video player inladen...

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen