Bewoner van "nazihuis" in Keerbergen moet voor rechter verschijnen

Een 76-jarige man die zijn woning in Keerbergen versierd had met ondubbelzinnige nazisymbolen moet zich volgende week verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Leuven. Hij wordt gedagvaard voor overtreding van de negationismewet na een klacht van het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia.

Het parket van Leuven startte in februari een gerechtelijk onderzoek naar Georges B. De bejaarde man heeft zijn villa aan de Varensweg in een residentiële wijk in Keerbergen (Vlaams-Brabant) versierd met allerlei nazisymbolen. Boven de oprit prijkt op een met een ketting opgehangen bord "Het Adelaarsnest", met daarboven in koeien van letters "SS". In een boom hangt een nazivlag. Op en rond de woning werden ostentatief zelfgemaakte hakenkruisen aangebracht

Het is niet de eerste keer dat de man zijn nazisympathieën uitschreeuwt. Een klacht uit 2014 werd door het Leuvense parket geseponeerd "omdat geen strafbare feiten konden worden aangetoond". Unia kreeg begin dit jaar opnieuw melding van enkele verontruste burgers en diende een klacht in op basis van enkele nieuwe elementen. Zo heeft de bewoner in zijn bomen pamfletten met antisemitische boodschappen opgehangen die duidelijk zichtbaar zijn vanop de openbare weg.

De klacht tegen Georges B. is gebaseerd op overtredingen van de negationismewet van 23 maart 1995, in dit geval het goedkeuren van het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarop staan straffen tot een jaar cel. De man wordt ook beticht van het aanzetten tot haat en geweld.

Georges B. verschijnt voor de rechter op dinsdag 19 november. Unia zal zich op de zitting burgerlijke partij stellen.

Bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal van 14 februari:

Video player inladen...

Meest gelezen